Ratownik
szakal: Ratownik ma do dyspozycji linę i chce przy brzegu plaży wytyczyć kąpielisko dla dzieci w
kształcie prostokąta o największej powierzchni. Jakie wymiary powinno mieć kąpielisko, jeżeli
lina ma długość: a) 100 m, b) 4a ?
29 sie 21:05
Eta:

L= 2b+a= 100m => a = 100−2b , bó ( 0,50)
P= a*b = (100−2b)*b= −2b
2+100b −−−−− f. kwadratowa , ma max.
to: a
max = 100*2*25= 50 m
29 sie 21:28
Godzio: Heh, Ten ludzik to trup

?
29 sie 21:29
Eta:

29 sie 21:30
Eta:
To mulat na plaży
29 sie 21:31
szakal: mulat czy trup, koleś ma 25 metrów wzrostu jeżeli dobrze rozumiem rozwiązanie
29 sie 21:33
Eta: 
W zad. było pytanie o wymiary kąpieliska ( a nie plażowicza

kąpielisko ( czerwona lina) ma wymiary: 25m, 25m, 50 m
29 sie 21:39
think: 
Eto pisałam Ci już, że jesteś BOSKA, ale takie komplementy należy powtarzać, już mi się
humor poprawił
29 sie 21:44
Eta:

.........
29 sie 21:53
szakal: Próbowałem sam do tego dojść i mam problem:
−2b2+100b
b2= −2 b= 100
Δ=10000−4 * (−2) * 0 = 10000
√Δ = 100
x1 = w liczniku −100 −100= 200 podzielone na 4 z mianownika daje 50
Gdzie robię błąd?
30 sie 09:30
think: szakal, tu nie chodzi o miejsca zerowe, ale o max funkcji, a funkcja kwadratowa ma max jeżeli a
< 0, to wtedy max to jej wierzchołek

wzór na współrzędne wierzhołka poszukaj i z niego policz.
30 sie 10:51
think:
30 sie 11:00
szakal: Ok już kumam, a przykład b), o co chodzi z "a" mam coś podstawić?
30 sie 12:15
think: nie, 4a to jest po prostu jakaś liczba tylko nie wiesz jaka, rozwiązuj to jak dla punktu a)
tylko wyjdzie Ci rozwiązanie zależne od tego a.
30 sie 12:50
Amel: dlaczego 100 * 2 * 25=50? przecież to jest 5000
25 wrz 13:28
Eta:
tam wkradł mi się chochlik
a= 100 −2b => a= 100− 2*25 = 50
25 wrz 13:31