obwód, pole, prostokąt
Graba: Który z prostokątów o obwodzie 2p ma największe pole?
29 sie 20:54
Godzio: Pomogę
29 sie 20:56
Godzio:

L = 2p = 2b + 2a
p = a + b
b = p − a
P = a * b = a(p − a) = − a
2 + ap
Największe pole jest w wierzchołku
| | p | | p | |
b = p − a = p − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
a = b
| | p | |
Największe pole o takim obwodzie ma kwadrat o boku |
| |
| | 2 | |
29 sie 20:58
Graba: Dzięki
29 sie 20:59
Eta:
A jaki prostokąt o obwodzie 2p= 20m
ma największe pole?
29 sie 21:01
Godzio:
To pytanie do mnie czy do Gaby

?
29 sie 21:14