Oblicz granice ciągów
Gack-Plack: Witajcie, znów prosze was o pomoc z granicami ciągów
(2n3−5n2+7)(3n+8)3
lim _______________________
x−>∞ (2n2+6n−2)8 (n2+5n−9)4
2*4n + 16n+1
lim ________________________
x−>∞ 3*42n+1 − 3 * 6n−1
29 sie 17:30
think: radzę Ci w tej pierwszej granicy wymnożyć a następnie podzielić każdy wyraz przez najwyższą
potęgę mianownika, wtedy zobaczysz do czego to dąży.
29 sie 17:32
Eta:
1/ mianownik jest wielomianem st. (16+8) = st. 24
licznik jest wielomianem st. (3+3)= st.6
st. L < st. M => lim
LM = 0
n →∞
29 sie 17:41
think: co do tej drugiej granicy Gack−Plack, to proszę o potwierdzenie, że tam w mianowniku jest
3*6n−1 a nie 3*16n−1
29 sie 18:00
Gack-Plack: Eta można prosić jakoś jaśniej bo nie bardzo kapuje:(
29 sie 18:07
think: zwyczajowo polecę tak samo jak w pierwszym, określ który czynnik w mianowniku jest największy i
przez niego podziel wszystkie wyrazy.
także będzie nas interesowało co jest większe:
4
2n+1 czy 6
n−1
2
4n+2 2
n−13
n−1 / : 2
n−1
2
3n+3 3
n−1
(2
3)
n+1 3
n−1
8
n+1 > 3
n−1 czyli największym wyrazem mianownika jest 4
2n+1
podziel przez niego wszystkie pozostałe wyrazy
29 sie 18:08
Gack-Plack: jest 3*6n−1
29 sie 18:08
Eta:
2/ w liczniku :16
n+1= 4
2n* 16 = (4
2)
n*16
| | 6n | |
M= 42n [ 3*4 −3*16* |
| = (42)n*[12−12*(616)n]=
|
| | 42n | |
= (4
2)
n *( 12 −
12*(
38)
n)
l
| | L | | 16 | |
lim |
| = |
| = ........ |
| | M | | 12 | |
29 sie 18:08
Gack-Plack: Dziękuję wam za odpowiedzi teraz to muszę sobie na spokojnie zrobić.
Na razie pierwsza granica wyszła mi 0.
29 sie 18:18
Gack-Plack: Rozwiązałem jeszcze raz pierwszy przykład i wyszło mi teraz 1. Think czy ta odpowiedź jest
dobra
29 sie 18:32
think: Gack−Plack tak jak Ci Eta podała ta pierwsza granica to 0. sprawdź na spokojnie, bo taki
powinien być wynik.
29 sie 18:36
tani: lim┬(n□(→┴ ) ∞) n∛2−∛(2n3 )+5n2−7
22 lis 23:03
isae: a) an= 3n+6 / 5−n
b)an= 3n2+5n+1 / 17n3+2n2−4n
Oblicz granicę ciągów. Pomóżcie !
22 paź 19:17
stefek: oblicz granice ciagu an=(7n − 6n − 5n)
17 gru 17:21
stefek: oblicz granice ciagu an=(7n − 6n − 5n)
17 gru 17:22