Ciągi
Rollnick: Oblicz sumę S12 ciągu arytmetycznego (an)
a1=4 a9=28
a2=5 a10=21
Może mi ktoś pokazać jak wyliczyć te dwa zadanka? z resztą już se poradzę
29 sie 15:55
robinka:
a
9=a
1+8r=28
4+8r=28
8r=24
r=3
oblicz
29 sie 16:02
TOmek :
a2=a1+r
a10=a1+9r
5=a1+r
21=a1+9r
rozwiazujesz uklad i tak jak poprzednie, liczysz an i Sn
29 sie 16:07
think: ojj TOmek zaproponuj inne rozwiązanie, bo jak Gustlik to zobaczy... to biada Ci
29 sie 16:12
think: podpowiem, że analogiczne do tego co zrobiła Robinka
29 sie 16:12
TOmek : to mozna na rózne sposoby zrobic −> wiem, ale mi sie nie chce bawic z takimi łatwymi zadankami,
dzisiaj koncze moją ksiązeczke i pojutrze zaczynamy kiełbase \o/
29 sie 16:20
think: no to bajer

będziemy pewnie mieli w związku z tym co robić na forum
29 sie 16:21
Rollnick: Dziękuję wam

super jesteście
29 sie 16:29
Eta:
2/
a
10= a
2+8r => 8r= a
10−a
2= 21−5= 16
r= 2 , a
1= a
2−r= 5−2=3
a
12= a
10+2r= 21+4= 25
| | a1+a12 | |
S12= |
| *12= ( 3+25)*6= 28*6= 168
|
| | 2 | |
29 sie 17:55