równania z parametrem
bas890: 1.Dla jakich wartości parametru m następujące równanie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste:
a)x
2−(m+3)x+m=0
b)(m−2)x
2+(4m−6)x+5m−6=0
c)(m−1)x
2−(m+1)x+(m+1)=0
2.Dla jakich wartości parametru m rozwiązania x1,x2 równania x
2−4mx+3m
2=0 spełniają warunek
5∊(x1,x2)

?
Bardzo prosze o pomoc nie wiem o co wogóle chodzi w tych zadaniach i nawet nie wiem jak
zacząć
29 sie 15:54
29 sie 16:06
think: no dobra cosik pokombinujemy

może od zad.2
x
2 − 4mx + 3m
2 = 0
aby równanie miało dwa różne rozwiązania to Δ > 0
odpada Δ = 0 bo wtedy przedział (x
1,x
2) jest pusty
Δ = (−4m)
2 − 4*1*3m
2 = 16m
2 − 12m
2 = 4m
2
√Δ = 2|m|
| | 4m − 2|m| | |
x1 = |
| = 2m − |m| |
| | 2 | |
| | 4m + 2|m| | |
x2 = |
| = 2m + |m| |
| | 2 | |
x
2 > x
1
mamy więc taką nierówność:
x
1 < 5 < x
2
2m − |m| < 5 < 2m + |m|
potrafisz to dokończyć?
29 sie 16:09
bas890: no nie bardzo a skad sie wziełam wartość bezwzgledna w tej przed ostatniej linijce
29 sie 16:13
think: ponieważ
√a2 = |a|
tam mamy
√Δ =
√4m2 =
√4*
√m2 = zgodnie ze wzorem powyżej to będzie |2|*|m| = 2|m|
pocieszę Cię, też często o tym zapominam
29 sie 16:18
bas890: Aha juz rozumiem

a potrafisz zrobić zadanie 1?
29 sie 16:58
Godzio:
w każdym przypadku delta musi być większa od zera
a)
x2 − (m + 3)x + m = 0
Δ = (m + 3)2 − 4m = m2 + 6m + 9 − 4m = m2 − 2m + 9 > 0
Δm = 4 − 18 = −14 −−− z tego wychodzi że m2 − 2m + 9 jest zawsze większe od zera co za tym
idzie
dla m ∊ R są 2 rozwiązania
29 sie 17:11
bas890: Nie bardzo rozumiem tylko od tego momentu gdzie Δm=...
wogóle dwóch ostatnich linijek nie czaje
29 sie 17:18
Godzio:
masz równanie kwadratowe
m
2 − 2m + 9 > 0 i musisz sprawdzić dla jakich m jest to większe od zera ( mamy założenie Δ > 0
)
więc liczysz Δ
m = (−2)
2 − 4 * 1 * 9 = 4 − 36 = −32
i z tego wnioskujesz ze równanie nie ma pierwiastków a że a > 0 ( 1 * m
2 => 1 > 0 )
to mamy że cały wykres jest ponad osią OX wiec Δ zawsze jest większa od zera
29 sie 17:25
bas890: Aaaa juz rozumiem a przykład c

?
29 sie 17:46
Eta:
c/ a = m−1 b= − ( m+1) c=m+1
warunkiem jest:
1o a ≠0 i 2o Δ>0
1o : m−1 ≠0 => m ≠1
i 2o : Δ= [−(m−1)]2−4*(m−1)(m+1)=(m−1)2 −4( m−1)(m+1)= (m−1)[ m−1−4(m+1)]= (m−1)(−3m−5)
m1= −53
m2 = 1
to: Δ>0<=> ( m−1)(−3m−5) >0
ramiona paraboli do dołu to: m€( −53, 1)
wybierając cz. wspólną 1o i 2o mamy:
odp: m€ (−53, 1)
29 sie 18:25
29 sie 19:05
Eta:
29 sie 19:09