Bryły
Seba9712: Proszę o pomoc
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 10cm a wysokość
graniastosłupa jest trzy razy od niej dłuższa.
a) Ile drutu potrzeba do zbudowania szkieletu tego graniastosłupa
b) Narysuj siatkę graniastosłupa w skali 1:5
29 sie 10:17
anmario: Przyjacielu, jak to co zaprezentowałeś uważasz za pomoc, to czuję wewnętrzną potrzebę by
powiadomić Cię, że jesteś w dużym błędzie. Pozdrawiam.
Pozdrowienia dla wszystkich znajomych, w tym roku chyba będę nieco częściej tu zaglądał
29 sie 12:00
think: anmario w takim razie zostawiam Ci pole do popisu, usuwam mojego posta i działaj.
29 sie 12:07
anmario: Wystarczyłoby gdybyś zamiast prezentować swoje fochy ograniczył się do przedstawienia
poprawnego, pozbawionego błędów rozwiązania

No, ale jeśli czujesz się urażony, a nie widzisz, że Twoja (błędna tak nawiasem) odpowiedź była
mocno arogancka, podobnie zresztą jak to co zaprezentowałeś powyżej to zapewne zostaje mi
tylko przeprosić Ciebie, w końcu ja nie jestem od tego by kogokolwiek uczyć kultury a rozumiem
przy tym, że inni, na przykład Ty, mają prawo mieć takie aspiracje
29 sie 13:21
robinka: anmario jesteś niemiły dla Think, twoja wypowiedź jest chyba nie na miejscu... zastanów się czy
takie wywody mają sens...kultura
29 sie 15:52
think: Dzięki
anmario. Na ogół kultura nie jest mi obca, ale jestem tylko człowiekiem wraz ze
swoimi lepszymi i gorszymi dniami. Widać dzisiejszy jest gorszy...
Aluzja do mnie dotarła dlatego nie ma powyższego postu i czekam również na poprawne
rozwiązanie, bo nie wiem gdzie był błąd. To na tyle co do Twoich uwag.
Natomiast jeśli idzie o
Seba9712 to przepraszam, mam cięty język i często tego żałuję.
Także proszę nie gniewaj się
29 sie 15:54
robinka: W podstawie jest kwadrat
a=10cm
H=3*10=30cm
a) szkielet to spacer po krawędziach tego graniastosłupa czyli 4*H+8*a=4*10+8*30=280cm
b) pomniejsz każdy z boków o pięć razy czyli a= 10:5=2 cm, a H=30:5=6 i narysuj, poradzisz
sobie ?

pozdrawiam
29 sie 15:56
think: robinko

dzięki, że mnie bronisz, ale zwrócona mi uwaga wynika z treści mojego postu,
który już został skasowany, także nie masz pełnego i jasnego obrazu sytuacji.
29 sie 15:56
think: no patrz robinko też twierdziłam, że to zadanie tak trzeba zrobić, ale podobno to jest źle...
29 sie 15:57
robinka: wydaje mi się to jest dobrze

anmario, nie przedstawił swoich obliczeń...
29 sie 16:06
anmario:
Błąd był zwykłym Twoim przeoczeniem, zapomniałeś pomnożyć długość krawędzi bocznej przez
cztery, wiadomo, to szczegół, ale zadanie wklepywał (pod moim nadzorem) dzieciak z szóstej
klasy podstawówki, dodatkowo niestety nie jest orłem z matmy. Przyjechałem tutaj spędzić
koniec wakacji i przy okazji chciałem pokazać mu forum Jakuba, by pojął, że jeżeli tylko
znajdzie w sobie dość chęci by się uczyć, to całkiem bezinteresownie pomogą mu nawet całkiem
obcy ludzie. Z przykrością zauważyłem, że nieco go rozczarował Twój post, Think

No, ale bez urazy, do następnego, pozdrawiam, Ciebie dzielna Robinko również
29 sie 18:17
think: 
uwierz, że mi też jest przykro.
29 sie 18:29
Seba9712: Hej Dzięki za pomoc
29 sie 18:33
Eta:
robinko 
Pomyłka w obliczeniach w a/ ( myślę,że w wyniku zdenerwowania )
a= 10 cm , H=3a= 30 cm
Długość wszystkich krawędzi: 8a + 4H = 8*10+4*30=
200 cm=
2 m
odp: drut powinien mieć długość
2 m
Pozdrawiam
29 sie 20:43
29 sie 21:04
robinka: dzieki Eto za poprawkę
29 sie 23:24
Eta:
Pozdrawiam
30 sie 00:03