Działania na liczbach rzeczywistych
Kamil: W biegu na 100 metrów startuje 125 zawodników. Bieżnia ma 5 torów i tylko zwycięzca każdego
biegu przechodzi do następnej rundy, a wszyscy pozostali odpadają z konkurencji. Oblicz
najmniejszą liczbę biegów potrzebnych do wyłonienia zwycięzcy. Prosze Godzia do wejścia na
post 6 i niepodzielnych przez 12 szukam cie Godzio a widze że jestes, czekam na ciebie
29 sie 01:14
Kamil: prosze o pomoc w zadaniu i dziękuje za otrzymaną pomoc
29 sie 19:05
Eta:
125:5= 25 biegów , czyli 25 zawodników przechodzi do II tury ( 100 odpada)
zostaje 25 zawodników
II tura : 25:5= 5 biegów ( 5 zawodników przechodzi do III tury, odpada 20
III tura : 5:5 = 1bieg i mamy 1 zwycięzcę
najmniejsza liczba biegów to: 25+5+1= 31 biegów
29 sie 19:31
Kamil: Dziękuje Eta
14 wrz 17:55