matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Drażu:
Całka : x
3
e
−x
2
dx z góry dziękuje za pomoc
29 sie 00:49
całka:
1
Podstawienie: −x
2
= t, −2x dx = dt, x dx = −
dt
2
x
2
= −t
1
1
∫ x
2
* e
−x
2
* x dx = ∫ −t * e
t
* (−
)dt =
∫ te
2
dt =
2
2
dalej przez części
29 sie 01:09
Drażu:
dziękować
29 sie 01:22
Gustlik:
1
Powinno być
∫te
t
dt, a nie te
2
dt.
2
29 sie 02:25