KAthrina: Czy zadanie jest dobrze rozwiązane:
log
3√x - lox
3x=2
log
3[(
√x)/x]=2
9=[(
√x)/x]
9x=
√x
81x
2-x=0
x(81x-1)=0
x=0 oraz x=1/81
biorąc pod uwagę dziedzinę eliminuję odp. x=0 i mam x= 1/81
dobrze
19 gru 17:47
aniula: tak dobrze
19 gru 17:51
KAthrina: dziękuję bardzo.
19 gru 17:53
iti:
Nie jest dobrze! bo;
x=0 -- odrzucamy bo X>0 z założenia dla f. log.
pozostaje tylko x = 1/81
19 gru 20:31
KAthrina: iti
"biorąc pod uwagę dziedzinę eliminuję odp. x=0 i mam x= 1/81"
dziękuję za pomoc
19 gru 23:09
iti:
Ok! zawsze trzeba wyjść od określenia dziedziny!
wtedy nie ma problemów z podaniem poprawnej odp
19 gru 23:14