nie wiem jak obliczyć a
anz: | | 516+257 | |
Dane są liczby a = |
| i b = ( 4√2 − 2√3 ) ( 4√2 + 2√3 ) |
| | 26 * 512 | |
a) porównaj liczby a
−1 i b
−1
b) porównaj liczby a
b i b
a
28 sie 21:24
robinka:
| | 516+514 | | 514*(25+1) | | 26*514 | |
a= |
| = |
| = |
| =25 |
| | 26*512 | | 26*512 | | 26*512 | |
z tym miałaś problem ?
28 sie 21:36
anz: tak, ale jak rozbiłaś 516 + 514 na 514 * (25+1) ?
28 sie 21:45
Godzio:
robinka wyciągneła przed nawias 514
516 + 514 = 514(52 + 1) = 514(25 + 1) = ...
28 sie 22:12
think: anz 516 = 514 + 2 = 52*514
później wyłącza się wspólny czynnik przed nawias czyli 514
28 sie 22:13
anz:
| | 26*514 | |
|
| a jak z tego wyszło 25 ? |
| | 26*512 | |
28 sie 22:21
Godzio: 26 się skróciło, iloraz potęg o tych samych podstawach jest ich różnicą
514/512 = 514 − 12 = 52 = 25
28 sie 22:25
anz: ok, już widze u siebie te wzory ; p , dzieki
28 sie 22:31
Gustlik: A b) robisz tak:
b = ( 4√2 − 2√3 ) ( 4√2 + 2√3 )
Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia: a2−b2=(a−b)(a+b).
28 sie 22:37