Działania na liczbach rzeczywistych
Kamil: Liczba piłeczek w pudle należy do przedziału (65,105). Jeśli z pudła wybieramy za każdym razem
po 10 piłeczek, to w pudle pozostanie 5 piłeczek, a jeśli wybieramy po 7 piłeczek, to w pudle
pozostaną 4 piłeczki. Oblicz, ile piłeczek było w pudle.
28 sie 19:46
think: x ← liczba piłeczek w pudle
65 < x < 105
x = 10k + 5 ← gdy wybieramy 10 piłeczek zostanie pięć, czyli liczba piłeczek jest z 5 na końcu,
może to być 75 lub 85 lub 95 musimy tylko sprawdzić, która z tych liczb przy dzieleniu przez 7
daje resztę 4.
x = 7*m + r
75 = 7*10 + 5 ← odpada bo r ≠ 4
85 = 7*12 + 1 też odpada, bo 1 ≠ 4
95 = 7*13 + 4 i to jest liczba piłeczek w pudle 95
28 sie 19:59
Kamil: ktoś zna inny sposób od Think
8 wrz 13:41
Kamil: prosze o napisanie i wytłumaczenie zadania
8 wrz 13:42
Kamil: prosze o napisanie i wytłumaczenie zadania, dziękuje tej osobie 100krotnie za pomoc
8 wrz 13:46
Kamil: Godzio prosze o napisanie i wytłumaczenie zadania, podziękuje za pomoc jak pomożesz
8 wrz 13:51
sowa:
Nie spamuj
8 wrz 13:51
Kamil: ktoś wie jak można inaczej rozwiazać?
11 wrz 16:59
Kamil: będe bardzo wdzięczny za to że pomożesz mi
11 wrz 17:00
Kamil: prosze o drugi sposób jak rozwiązać
11 wrz 17:02
Kamil: dokończe jak rozwiązać to zadanie innym sposobem, bo nie bardzo wiem
11 wrz 17:05
Dada:
Już ktoś Ci napisał, żebyś nie był nachalny i nie spamował. Czekaj cierpliwie, jeśli nikt
Ci nie odpowie, to nie i trudno. Sam wtedy sobie musisz poradzić.
11 wrz 17:11
Kamil: jak ktoś wie jak inaczej można to bardzo prosze o pomoc
12 wrz 14:58
Kamil: będe wdzięczny tej osobie od której otrzymam pomoc i wytłumaczenie tego 2 sposobu
12 wrz 14:59
sushi_ gg6397228: mozesz sie pobawic w modulo
x= 5 ( mod 10)
x= 4 (mod 7)
12 wrz 15:01
Kamil: i jak to dalej liczyć?
12 wrz 15:12
Kamil: Prosze pomóż Sushigg6397228
12 wrz 15:20
Kamil: pomóż musze powiedzieć że nie znam modułu więc, prosze pomóż Shushi
12 wrz 15:23
top:
Uwaga
Kejt jest również do Ciebie
56552
12 wrz 15:24
Kejt: jak mnie tacy ludzie denerwują.. ech.
12 wrz 15:26
sushi_ gg6397228:
jak nie miales modulo to nie mozesz dac tego rozwiazania w szkole, bo nauczyciel od razu sie
skapnie ze nei robiles sam
10| (x−5) <= > x−5= 10k <=> x= 10k+5
7| (x−4) <= > x−4= 7m <=> x= 7m+4
a takie rozwiazanie zaproponował uzytkownik "Think"
inny sposob to szukanie na piechote
12 wrz 16:21
Kamil: sushi wytłumacz te moduły prosze che się dowiedzieć
12 wrz 19:37
Kamil: Prosze Sushi?
12 wrz 19:39
Kamil: Prosze o wytłumaczenie modułu
12 wrz 19:41
Kamil: wiem że dla ciebie sushi to proste
12 wrz 19:43
Kamil: Prosze
12 wrz 19:48
12 wrz 19:53
Kamil: mało rozumie musze powiedzieć pierwszy raz wisze na oczy, wytłumaczysz prosze cie bibi
12 wrz 20:01
Kamil: Godzio wytłumaczysz modulo prosze
12 wrz 22:46