ciągi
TOmek : 1) Ciąg okreslony jest wzorem an=n2−5
a)wyznacz liczbę ujemnych wyrazów tego ciągu
n2−5<0
n2<5 /√
√n2 < √5
|n| < √5
n∊(−√5,√5)
Odp: są to a1, a2
Pytam bo nie mam odpowiedzi do tego zadania..
2)Nieskonczony ciąg liczbowy (an) jest określony wzorem an=4n−31. n=1,2,3,.... Wyrazy ak,
ak+1, ak+2 danego ciągu (an). wzięte w takim porządku, powiększono: wyraz ak o 1 ,
wyraz ak+1 o 3, wyraz ak+2 o 23. W ten sposob otrzymano trzy pierwsze wyrazy pewnego
ciągu geometrycznego. Wyznacz k oraz czwarty wyraz tego ciągu geom.
28 sie 19:25
robinka: a)
n2<5
czyli
n<√5 ∧n>−√5
n∊N
czyli a1,a2
28 sie 19:51
think: zad1 odpowiedź to 2, bo są dwa wyrazy ujemne ciągu, nie pytają które tylko o liczbę.
zad 2
ak = 4k − 31
ak+1 = 4k − 27
ak+2 = 4k − 23
ak + 1; ak+1 + 3; ak+2 + 23 ← trzy pierwsze wyrazy ciągu geometrycznego
4k − 30; 4k − 24; 4k
z własności ciągu geometrycznego
4k(4k − 30) = (4k − 24)2
16k2 − 120k = 16k2 − 192k + 576
72k = 576 / : 72
k = 8
b1 = 2
b2 = 8
b3 = 32
b4 = 128
28 sie 19:53