Bardzo liczę na Waszą pomoc
| −1 − √1 − 4m | ||
x1 = | > m | |
| 2 |
| −1 + √1 − 4m | ||
x2 = | > m | |
| 2 |
| −1 − √1 − 4m | |
> m | |
| 2 |
| −1 + √1 − 4m | |
> m | |
| 2 |
| 1 | ||
Δ = 1 − 4m ⇒ 1− 4m > 0 ⇒−4m > −1 ⇒ m < | ||
| 4 |
| −b | ||
> 2m | ||
| a |
| 1 | ||
Czyli 2m < −1 ⇒ m < − | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Łącząc oba warunki, częścią wspólną jest: m ∊ (− | , | ). | ||
| 2 | 4 |
Prawidłowy to m ∊(−∞;−2)
Δ>0
f(m)>0
xw<m
gdzie xw to wierzchołek paraboli
−1 nie należy do m∊(−∞;−2)
A ten układ znalazłem w podobnym zadaniu w moim zbiorze...
A to co podał Godzio też wyjdzie tylko trzeba uwzględnić większy pierwiastek
Witam
Poprawna odp: m€ ( −∞, −2)
Anno
np: dla m=0 €( −12, 14) ....... nie spełni warunku zadania.
Podaję rozwiązanie:
by tak było, to musi być spełniony układ warunków:
1/ Δ>0
i 2/ f(m) >0
i 3/ xw >m ( bo wierzchołek musi się znajdować na prawo od " m"
1/ Δ= 1−4m => 1−4m >0 => m <14
2/ f(m)= m2+m+m= m2+2m => m( m+2) >0 => m€ ( −∞, −2)U (0,∞)
3) xw= −b2a= −12 => −12 > m => m <−12
wybierając część wspólną otrzymasz:
odp: m€ ( −∞, −2)
witaj Eto, już w porządku?
.......... no, powiedzmy że już w miarę
na wielkim weselisku
Ja też mam dziś ciśnienie gigant
ale non stop się kręcę
po domu więc nie zasnę na siedząco
Godzio też jest planowany
a tak poważnie, jak nie będę robiła weseliska a będę
odprawiała kolejną rocznicę staropanieństwa, to jak najbardziej też jesteście mile widziani