Proszę o pomoc z tymi zadaniami bo nie wiem od której strony to ugryźć
Gack-Plack:
Zad. 1
Oblicz równanie płaszczyzny przechodzącej przez:
a) punkty A(2,3,−1) B(1,0,2) C(2,2,1)
b) punkt A(2,3,−1) oraz wektory u=[−1,3, 2], v=[3, 2,5]
Zad. 2
Wyznacz równanie parametryczne prostej w R3 przechodzącej przez punkty A(1,−3, 2),
B(−2,2,1) .
28 sie 11:45
AS:
Zad.1
Równanie płaszczyzny: A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Podstawić za x,,z kolejne współrzędne i rozwiązać układ równań
A*x1 + B*y1 + C*z1 + 1 = 0
A*x2 + B*y2 + C*z2 + 1 = 0
A*x3 + B*y3 + C*z3 + 1 = 0
Wynik obliczeń: 3*x − 2*y − z − 1 = 0
Zad.2
Punkt A(xo,yo,zo) , wektory w = [a1,b1,c1] , v = [a2,b2,c2]
Rozwiązać układ równań
A*x1 + B*y1 + C*z1 + 1 = 0
A*a1 + B*b1 + C*c1 = 0
A*a2 + B*b2 + C*c2 = 0
Wynik obliczeń: x + y − z − 6 = 0
Zad.3
Równanie parametryczne prostej AB
x = xA + t*(xB − xA) , y = yA + t*(yB − yA) , z = zA + t*(zB − zA) , t ∊ R
28 sie 12:47
Gack-Plack: Dziękuję Ci pięknie za pomoc.
28 sie 15:11