matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnić równość
beta:
1
2
1
Udowodnić równość: cos
π cos
π =
5
5
4
27 sie 21:56
Godzio:
1
rozszerzam ułamek o : 4sin
π i korzystam ze wzoru: sin2α = 2sinαcosα
5
2
2
2sin
π*cos
π
5
5
4
sin
π
5
=
1
4sin
π
5
1
4sin
π
5
1
4
4
sin
π = sin(2π −
π) = sin
π
5
5
5
1
... =
c.n.d.
4
27 sie 21:59
Godzio:
4
oczywiście ... = sin(
π
−
π) = ...
5
27 sie 22:00