Wykazać, że
alfa:
Wykazać, że jeżeli równanie x3 + ax + b = 0 ma pierwiastek podwójny, to 4a3 + 27b2 = 0.
27 sie 21:07
think: jeśli ma pierwiastek podwójny, to można 1x2 +0*x2 ax + b zapisać w postaci:
(x − c)(x − d)2 = x3 + x2(−2d − c) + x(d2 + 2cd) − cd2
porównujemy odpowiedni współczynniki przy odpowiednich potęgach wielomianu
−2d − c = 0 ⇒ c = −2d
d2 + 2cd = a
cd2 = b
a = d2 + 2d*(−2d) = −3d2
b = (−2d)*d2 = −2d3
w takim razie sprawdzamy ile wynosi 4a3 + 27b2 = 4*(−3d2)3 + 27*(−2d3)2 =−4*27d6 +
27*4d6 = 0 cnd.
27 sie 21:32
Eta:

mam jeszcze inny sposób ( dla Tych co znają pochodne)
Jeżeli liczba
"r" jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x)
to jest też pierwiastkiem jego
pochodnej
zatem W(r)=0 i W
'(r)=0
W
(x)= 3x
2+a
mamy układ równań ( "ukochany" przez
Gustlika 
(*) W(r)=0 => r
3 +ar+b=0 /* 3
i (**) W
'(r)=0 => 3r
2 +a=0 => 3r
2= −a
(*) 3r
3 +3ar +3b=0 => r( 3r
2+3a) +3b=0
i (**) 3r
2= −a
| | −3b | |
to: (*) r( −a+3a) +3b=0 => r= |
|
|
| | 2a | |
podstawiając do:
(**) 3r
2+a=0 otrzymujemy:
27b
2 + 4a
3=0
4a3+27b2=0
c.n.u.
27 sie 22:12
think: ach piękny sposób Eto

aż czuję jak mi się poszerzają horyzonty po prezentacji takiego
rozwiązania
27 sie 22:45
think: czy ten pingwin nie wygląda jakby próbował doić krowę...
27 sie 22:46
Godzio: ja bym powiedział że chce się wspinać po drabinie ale to tylko moje odczucie
27 sie 22:51
think: no też... ciekawe co kto jeszcze na ten temat wymyśli
27 sie 22:53
think: ale dałabym mu podkład muzyczny :
" I'm so excited, I just can't hide it, I'm about to lose controland, I think I like it.."
27 sie 22:56
Gustlik: To jest akurat przykład, którego NIE da się rozwiązać bez układu równań, natomiast większość
szkolnych zadań, w tym zadania z ciągami − można rozwiązać bez układu. Układy sa potrzebne i
trzeba je umieć, bo są zadania, których inaczej nie da się rozwiązać, ale tam, gdzie są
prostsze sposoby − na jedną niewiadomą, albo metody geometryczne to po co sobie gmatwać życie?
Pozdrawiam, Eta.
27 sie 23:13