matematykaszkolna.pl
hallo think: cześć i czołem Witam wielce szanowne grono pomagaczy pozdrawiam wraz z moim który właśnie grzeje mi kolana emotka jakaś posucha, cisza spokój, co to wszyscy śpią czy jak?
27 sie 20:26
Godzio: Takie nudy że już powoli zasypiamy
27 sie 20:42
think: nom przydałoby się jakieś zadanko, ale Eta znikła / kiciunia już dawno śpi
27 sie 20:44
Godzio: Jak chcesz zadanko fajne to mogę Ci dać emotka : Dowieść że jeżeli x,y,z są takimi liczbami nieujemnymi że x + y + z = 1 to:
x y z 3 

+

+

Sam się nad nim póki co głowie
x + 1 y + 1 z + 1 4 
27 sie 20:50
Eta: Witamemotka Dzisjaj mam straszny ból głowy ( ciśnienie spada mi niemal do zera) Może to już koniec ze mną?......... Ale się nie dam, bo fajnie mi z Wami emotka Powoli dochodzę do siebie, więc wybaczcie,że dzisiaj nie daję nowych zadanek Miłego wieczoruemotka
27 sie 21:56
Godzio: Roztrzaskaj ten ból jak robisz to z zadankami
27 sie 22:01
Gustlik: Eta, nie daj się, bo kto będzie na mnie warczał? Pozdrawiam.*********
27 sie 22:02
Eta: To Gustliku dla Ciebie ode mnie ( za te wrrrrrrrrr )
27 sie 22:15
Gustlik: Dzięki, Eta, za te serduszka i buziaki. Ode mnie też . Pozdrawiam.**********
27 sie 22:27
Gustlik: Think, nie martw się, 1 września za pasem, a 3 listopada ma być próbna matura z matmy, czytałem na stronie MEN. Jeżeli nic nie pomajstrowali przy szkolnym kalendarzu, to pod koniec listopada będzie matura z Operonu, tak więc niedługo skończy nam się nuda, będziemy mieli co robić. Pozdrawiam.************
27 sie 22:31
think: no to fajnieemotka koniec listopada mi pasujeemotka po sezonie ogródkowych, najczęściej o grzybach przypominają wiszące girlandy, jak najbardziej może być emotka Ale co najważniejsze, Eta zostań tu trochę, Gustlik na pewno znajdzie sposób na podbicie Ci ciśnienia a tak poważnie to nie dawaj się, pamiętaj, że właściwie to obiecałaś przyjechać na moje wesele a jak kopniesz wcześniej w kalendarz to po co miałabym wychodzić za mąż emotka
27 sie 22:43
Eta: Dla takiej okazji ? ...... przetrzymam wszystkie dolegliwościemotka Trzymam za słowo I pamiętaj, śpiesz się bo wiesz?... z taką "młódką" jak ja, to nigdy nic nie wiadomo ?
27 sie 22:48
think: No właśnie nie będę się śpieszyć pożyjesz jakieś 150 lat dzięki temu
27 sie 22:48
Gustlik: Think, ja nie mam zamiaru nikomu podbijać ciśnienia, tylko staram się pokazać proste nieszkolne metody. A tak w ogóle − to wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia emotka
27 sie 22:49
think: Gustlik z tym ciśnieniem, to Ci tak mimochodem wychodzi Dzięki Gustlik będę pamiętać o Twoich dobrych słowach jak postanowię popełnić ten czyn niekaralny emotka
27 sie 22:52
think: chorerrra Godzio skąd Ty masz te zadania emotka
27 sie 22:57
Godzio: Szukam i znajduje emotka
27 sie 23:06
Godzio: Jak się domyślasz w tym akurat zadaniu trzeba wykorzystać średnia arytmetyczna ≥ geometryczna takie zadania preferujeemotka
27 sie 23:08
think: trzeba? czy można
27 sie 23:11
Godzio: czy trzeba to nie wiem bo ja to wykorzystałem i doszedłem do rozwiązania
27 sie 23:12
think: dobra idę spać owocnej nocy pozostającym
27 sie 23:45
Eta: Można też wykorzystać zależność: śr. harmoniczna ≤ śr. arytm. emotka
28 sie 00:28
Eta: Nie idź jeszcze bo właśnie po kolejnych "prochach" przestała mnie boleć głowa emotka
28 sie 00:30
Godzio: Chyba trochę za późno
28 sie 00:32
think: Eta spokojnie jeszcze nie raz zasiedzimy się do późna wczoraj musiałam wcześniej iść spać, bo dzisiaj czeka mnie ciężka harówa, bracia wyprawiają jutro urodziny, także sprzątanie pieczenie i takie tam
28 sie 09:10
think: zakończyłam sprzątanie
28 sie 23:36
Godzio: a moje zadanko pozostaje nie zrobione więc skoro skończyłaś .... emotka
28 sie 23:37
think: Godzio weź Ty się zlituj Twoje zadanie musi poczekać na przypływ nowych sił, na dziś mam dość, ale ktoś mi zajął łazienkę więc czekam aż będę mogła się umyć i uderzam w kimono...
28 sie 23:42
think: zresztą nie mam już takiego parcia na szkło jak wiem, że zadanie jest już rozwiązane co innego gdy jeszcze jest 'dziwicze'
28 sie 23:43
Godzio: Ale warto dla siebie samego
28 sie 23:46
Godzio: "... dla samego siebie" chyba się tak mówi
28 sie 23:47
think: możliwe ja bym powiedziała dla samej siebie Godzio niewątpliwie warto, jeśli masz na to dość czasu...
28 sie 23:51
think: Etunia
28 sie 23:55
Eta: Co thinkunia
29 sie 00:11
think: nić, tylko w ten sposób mówię jak bardzo Cię lubię
29 sie 00:25
think: dobra pora powlec się do łóżka, normalnie będę dziś spać jak zabita, dobrej nocy wszystkim
29 sie 00:29
Godzio: żegnamy
29 sie 00:30
Eta: K o l o r o w y c h snów
29 sie 00:55
full wypas: Co do zadanka Godzia:
 x 
rozważmy funkcję f(x)=

x+1 
 −2 
f"(x)=

, ponieważ 2 pochodna w przedziale(0,) jest ujemna mozemy skorzystać z
 (x+1)3 
nierówności Jensena dla funkcji wklęslej:
x y z x+y+z 

+

+

= f(x) + f(y) + f(z) ≤ 3f(

) =
x+1 y+1 z+1 3 
 x+y+z3 13 13 3 
3

= 3

= 3

=

x+y+z3 +1 43+1 43 4 
31 sie 21:03
think: full wypas jesteś wielk−a/−i! Ja o istnieniu samego Jensena nie miałam pojęcia.
31 sie 21:13