matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Rollnick:
x+1
8
=
2
x−5
nie wychodzi mi
27 sie 19:24
TOmek :
D=R\{5}
x+1
8
−
=0
2
x−5
(x+1)(x−5)
2*8
−
=0
2(x−5)
2(x−5)
27 sie 19:32
Godzio:
(x + 1)(x − 5) = 16 x
2
− 4x − 5 = 16 x
2
− 4x − 21 = 0 Po policzeniu delty powinno Ci wyjść: x = 7 v x = −3
27 sie 19:32
Amaz:
Najpierw założenie x≠5, ponieważ nie chcemy, aby mianownik był równy zeru. Pomnóżmy stronami razy 2, wtedy otrzymamy:
16
x+1=
teraz pomnóżmy stronami przez (x−5), otrzymamy:
x−5
(x+1)(x−5)=16, wymnażamy nawiasy: x
2
−4x−5=16, teraz przenosimy 16 na drugą stronę i mamy równanie kwadrarowe: x
2
−4x−21=0, teraz liczymy deltę, x
1
i x
2
27 sie 19:35
TOmek :
D=R\{5}
(x+1)(x−5)
2*8
−
=0
2(x−5)
2(x−5)
x
2
−5x+x−5
16
−
=0
2x−10
2x−10
x
2
−4x−5−16
=0
2x−10
x
2
−4x−21
=0
2x−10
x
2
−4x−21=0 Δ=100
27 sie 19:35