Mateusz:

Zad 1
Zapiszmy równania reakcji
3Fe+4H
2O→Fe
3O
4+4H
2 −oznaczam Fe jako x oraz Fe
3O
4 jako y
2Fe+3H
2O→Fe
2O
3+3H
2
10−x 14−y
Na podstawie tych reakcji mozemy zapisac odpowiednie proporcje i wyznaczyc ilosci wydzielonych
tlenków
4gFe−−−−>232gFe
3O
4
x−−−−−−−−−−>y
112gFe−−−−>160gFe
2O
3
10−x−−−−−−−−−>14−y
no i otrzymujemy układ równan
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 21 | | 112(14−y) | |
10− |
| y= |
|
|
| | 29 | | 160 | |
46400−33600y=45472−3248y
112y=928
y=8,92g Fe
3O
4
teraz kiedy masz juz policzoną ilosc Fe
3O
4 ze stechiometrii liczysz objętosc wodoru podczas
reakcji 1 i 2 mysle ze bez problemu to zrobisz sam trzeba ułozyc dwie proporcje ułoze ci dla
reakcji pierwszej
232gFe
3O
4−−−>8gH
2
8,28gFe
3O
4−−−>z
układasz drugą proporcje liczysz i potem sumujesz masy i zamieniasz na dm
3 w warunkach
normalnych procentowy skład tlenków juz tez sam policzysz bez problemu
zad 2
n
1−liczba moli biorących udział w pierwszej reakcji
n
2−liczba moli biorących udział w drugiej reakcji
ze stechiometrii otrzymuje układ równan
{n
1+n
2=1
| | 0,5n1*28+n2*30 | |
{ |
| =28,7
|
| | 0,5*n1+n2 | |
rozwiązujesz go tylko sory ze tak pobieznie tłumacze ale spieszy mi sie troche jakbys czegos
nie rozumiał to bede pozniej i wyjasnie
zad 3 kauczuk składa się z merów takiego jak na rysunku (izoprenu)
licze mase jednego meru wynosi ona 68u a wiec skoro
1 mer−−−>68u
x merów −−−>34000u
x = 500 merów czyli kauczuk ten składa sie z 5000 merów