ciągi
TOmek : | | 1+n2 | |
1)Nieskończony ciąg liczbowy określony jest wzorem an= |
| , n=1,2,3,... |
| | n2 | |
Sprawdź, którym wyrazem ciągu a
n jest liczba 1,(1)
wydaje mi się ,ze cały problem jest w tym by 1,(1) zamienić na ułamek i po problemie, tylko ja
tego nie potrafie.
2)Rozwiąz nierównosc 2+4+6+...+x<110, w której lewa stronka jest sumą ciągu arytmetycznego.
27 sie 17:35
Godzio:
Sposób pierwszy:
1,(1) = x /*10
11,(1) = 10x / −x
11,(1) − 1,(1) = 9x
10 = 9x
Sposób drugi:
| | 1 | | 1 | | 10 | |
1,(1) = 1 + 0,1 + 0,01 + 0,001 + ... = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − 0,1 | | 0,9 | | 9 | |
ten drugi jest liczony ze wzoru na nieskończony ciąg geometryczny:
| | a1 | |
S = |
| gdzie |q| < 1 |
| | 1 − q | |
27 sie 17:43
Godzio:
2 + 4 + 6 + ... + x < 110
a
1 = 2
r = 2
a
n = x
S
n < 110
a
n = a
1 + (n − 1)*r
| | x | |
x = 2 + (n − 1) * 2 ⇒ x = 2 + 2n − 2 ⇒ x = 2n ⇒ n = |
| |
| | 2 | |
440 < x
2 + 2x
0 < x
2 + 2x − 440
kończ
27 sie 17:46
Tom:
Można zapamiętać i potem korzystać:
itd.
albo x = 1,(1) / *10
10x = 11,(1)
względnie korzystając z własności szeregu geometrycznego, w którym a
1 = 0,1, q = 0,1:
| | 0,1 | | 0,1 | | 1 | | 1 | |
1,(1) = 1 + |
| = 1 + |
| = 1 + |
| = 1 |
| |
| | 1 − 0,1 | | 0,9 | | 9 | | 9 | |
27 sie 17:47
TOmek : Dziekuje piknie
27 sie 17:51
TOmek : A dlaczego nie mozna tego zadanka zrobić w nastepujący sposob(gdzie jest błąd)
2)Rozwiąz nierównosc 2+4+6+...+x<110, w której lewa stronka jest sumą ciągu arytmetycznego.
a
1 = 2
r = 2
a
n=2+(n−1)*2
a
n=2+2n−2
a
n=2n
| | 2(1+n) | |
Sn= |
| *n / 2 sie skraca... |
| | 2 | |
S
n=(1+n)*n=n+n
2
i teraz
n+n
2<110
dlaczego
27 sie 22:15
Godzio:
można tak, tylko po co? ty szukasz "x" a nie "n"
27 sie 22:16
TOmek : ale mi wtedy błędny wynik wychodzi ...
27 sie 22:19
Godzio: To poczekaj zaraz sprawdzę
27 sie 22:20
Godzio:
Powiedz mi jeszcze jaki wynik powinien wyjść?
27 sie 22:24
TOmek : x∊{2,4,6,8,10,12,14,16,18}
27 sie 22:26
Godzio:
n
2 + n − 110 < 0
Δ = 441
√Δ = 21
n∊(0,10)
x = a
9 = 2*9 = 18
x = a
1 = 2
x ∊ (2,18)
To w takim razie w czym problem
27 sie 22:31
Godzio: No a oczywiście końcowa odpowiedź to ta co podałeś, w sumie to nie powinienem zapisywać (2,18)
bo to nie z byt poprawne
27 sie 22:31
TOmek : dziekuje pięknie

mistrzu Joda
27 sie 22:35