całeczka
Pastor: | | x2 | |
rozwiazuje caleczke podwojna i musze teraz rozwiazac taka calke ∫ |
| dy jak |
| | y2 | |
sie za to wziac podstawianie czy tez części prosze o pomoc
27 sie 11:04
think: całkujesz po y, więc x traktujesz jak stałą
czyli masz
| | 1 | |
x2∫ |
| dy = x2(−y−1 + C) |
| | y2 | |
27 sie 11:10
Pastor: aha rozumiem dzikeuje bardzo

a jak mam zrobic caleczke xln|x|dx to moge to zrobic przez
postawaianie t=ln|x|?
27 sie 11:20
think: ta mi się bardziej przez części kojarzy, ale pokombinuj rzadko jest tylko jeden sposób
27 sie 12:36
Pastor: faktycznie przez podstawianie dzizeki
27 sie 13:57
pop:
∫ x ln|x| dx = E przez części:
u' = x v = ln|x|
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
E = |
| x2ln|x| − |
| ∫ x dx = |
| x2ln|x| − |
| * |
| x2 + C =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| x2 (ln|x| − |
| ) + C |
| | 2 | | 2 | |
27 sie 15:14