Elo
Szprot: Poważne Zadanie bo coś mi nie wychodzi zgodnie z odpowiedzią...
Po dwóch latach stan konta przy rocznej kapitalizacji wzrósł z 20 000 do 27 848 zł. Oblicz
wysokość oprocentowania. Pokażcie obliczenia do tego.
Ja korzystam z wzoru a(1+p)
Czyli 20000(1+p)=27848 i dalej... I coś źle wychodzi. Pomocy!
27 sie 09:48
Szprot: 20000(1+p)2=27848 o tak robie Poprawka
27 sie 09:50
27 sie 09:52
think: Szprot a jaka jest odpowiedź?
20000(1 + p)2 = 27848 / : 20000
(1 + p)2 = 1,3924 pierwiastkuję stronami
1 + p = 1,18
p = 0,18 → 18%
27 sie 10:58