Obw prostokąta
Misiaczek : Prostokąt o przekątnej 9 cm tworzy z jednym z boków kąt α. Cos α = 0,6. Oblicz obwód
prostokąta.
Z góry dziękuję!
26 sie 22:30
ak1:

cosα=0,6
a=0,6*d
mając a i d wylicz b z pitagorasa
26 sie 22:41
26 sie 22:41
Gustlik: Ja bym zrobił tak:
cosα=0,6=U{3]{5}
Skorzystam z oznaczeń na rysunku:
a=3x, d=5x
d=9
Stąd wyznaczam x:
5x=9 /:5
Z tw. Pitagorasa − policzę na "x"−ach:
d
2=a
2+b
2
25x
2=b
2+9x
2
b
2=25x
2−9x
2
b
2=16x
2 /
√
b=4x
| | 9 | | 126 | |
Obw=2a+2b=2*3x+2*4x=6x+8x=14x=14* |
| = |
| =25,2 cm |
| | 5 | | 5 | |
28 sie 16:05