kasia: A i jeszcze inne 2 przykłady:
lim x→ 1/2 8x3 -1/ 6x2 - 5x+1
lim x→ -∞ 3x-1/ √ 2x2+1
19 gru 13:53
Dariusz: lim x-> -∞ 3x-1/√2x2 + 1
Pomine pisanie lim itd
3x-1/√2x2 + 1 = x(3-1/x) / x√2 + 1/x2 = 3/√2 = 1,5 √2
19 gru 14:39
kasia: A 1 przykład?
19 gru 15:42
kiwi:
= 36
jak przeprosisz Etę ! to Ci podam rozwiązanie!
19 gru 15:48
kasia: Przepraszam bardzo Etę, każdy ma prawo do błędów, nie wiedziałam, że z tego wyniknie taka
dyskusja. Jeszcze raz przepraszam.. Mam nadzieję, że nie będzie się na mnie gniewać.
19 gru 15:58
eta:
Jeżeli uważasz,że jesteś w porządku wobec mnie

to trudno!
Mam nadzieje ,że po tym (równie banalnym )
przykładzie zmienisz o mnie zdanie

Poświęcę się jeszcze raz ( ostatni raz dla Ciebie!)
mianownik rozkładamy na czynniki
Δ= 25 - 24=1
√Δ= 1 x
1= 1/2 x
2= 1/3
czyli
mianownik ma rozkład 6(x - 1/2)(x - 1/3)
licznik rozkładamy ze wzoru a
3 - b
3 = (a-b)(a
2 +ab +b
2)
8x
3 - 1 = (2x -1)( 4x
2 +2x +1)= 2(x- 1/2)(4x
2 +2x +1)
wyrażenie (x- 1/2) da się skrócić
czyli granica jest równa 2*(1 +1 +1)
------------------= 2*3= 6
6* 1/6
mój "obrońca " Kiwi
nie wpisał przy rozkładzie mianownika 6 przed nawiasem
dlatego wyszła Mu granica 36
a ma być 6

ok?
19 gru 16:01
eta:
Kochanie ! jeżeli stawiasz mi takie zarzuty

to nie mogę tak sobie tego przemilczeć!
Nie obrazam sie na Ciebie ! .. chciałabym tylko byś z tego
wyciagnęła wniosek na przyszłośc!
My nie mamy obowiązku pomagać!
Robimy to dla Was z serca i chcemy się z Wami podzielić
swoimi wiadomościami ,które (zapewniam Cię ) posiadamy !
Powodzenia! bez urazy ! Eta
19 gru 16:07
eta:
Jak widzisz na załączonym "obrazku", mało ,że się nie gniewam!
to jeszcze zadanko Ci rozwiązałam

( bo kocham matematykę)
19 gru 16:10