ciągi
TOmek : ciąg okreslony jest nastepujacym wzorem an= 6−2n, n≤20
a) oblicz, ile wyrazow niedodatnich ma ten ciąg
b)rozwiąż równanie n*an=a2n+4+14
nie wiem jak to mozliwe ,ze a) mi zle wychodzi
6−2n<0
−2n<−6
2n>6
n>3
to dla mnie jest 16 a w ksiązce jest 18 :}
26 sie 19:49
Eta:
niedodatnie , czyli
≤0
n≥3 i n≤20 => n€<3, 20> i n€N+
to ile jest tych liczb naturalnych w tym przedziale?
26 sie 19:55
TOmek : aha

a b)?
26 sie 20:02
TOmek : a zero jest ujemne czy dodatnie
26 sie 20:10
Godzio: 0 jest ani ujemne ani dodatnie
ale jesli w poleceniu jest" niedodatnie " to w takim razie chodzi o ujemne i 0 prawda

?
26 sie 20:20
Eta:
b) zobacz w poście
K3B
właśnie tam ,to dzisiaj tłumaczyłam
26 sie 20:29
TOmek : ok
26 sie 21:19
Eta:
TOmek ...... jaki wynik
26 sie 21:26
TOmek : Lech zremisował 0:0, kupon wszedł 30 zł w przód
26 sie 22:28
Eta:
To
"poszalejesz" za taką kasę
26 sie 22:43
Eta:
TOmek 
czy zad b) rozwiązałeś? ..... czy nie?
odp do b) : n= 3 v n= 2
26 sie 22:58
TOmek : jutro...
26 sie 23:04
Eta:
Ok

Miłych snów

....... tylko nie szalej z tą wygraną kasą

....do jutra
26 sie 23:11
TOmek : b)rozwiąż równanie n*a
n=a
2n+4+14
a
n= 6−2n
nie wychodzi mi

n*(6−2n)=2*(6−2n)+4+14 tak?
27 sie 17:30
Godzio:
an = 6 − 2n
a2n + 4 = 6 − 2(2n + 4)
n * (6 − 2n) = 6 − 2(2n + 4) + 14 /:2
Odp: n = 3 v n = 2
27 sie 17:32
TOmek : aha danke
27 sie 17:35