ciąg geometryczny
Eta: zadania, dla
TOmka....... no ewentualnie dla
Godzia 
1/Dla jakich x liczby: 1+log
23, log
x36,
34log
86
w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
2/W ciągu geometrycznym a
n dane są: a
1= 2 i q= 10
wykaż,że punkty
( 2n, logan)
należą do tej samej prostej
26 sie 19:01
TOmek : nie przerobiłem jeszcze logartymow
26 sie 19:03
TOmek : logarytmów*
26 sie 19:03
Eta:
Czyli masz "farta"

zaraz tu wrzucę stosowne zadania dla Ciebie
26 sie 19:04
Eta:
No to
Godzio
Masz wolne pole do popisu
26 sie 19:06
Eta:
Dopisek do zad.2/
wszystkie takie punkty należą do tej samej prostej
26 sie 19:13
Godzio: x > 0 i x ≠ 1
| | 3 | |
logx236 = (1 + log23)* |
| log86 |
| | 4 | |
| | 1 | |
logx236 = |
| (1 + log23)(1 + log23) |
| | 4 | |
| | 1 | |
logx236 = |
| (1 + log23)2 |
| | 4 | |
| | 1 + log23 | | 1 | |
4( |
| )2 = |
| (1 + log23)2 |
| | log2x | | 4 | |
log
22x = 16
log
2x = 4
2
4 = x
x = 16
26 sie 19:35
Eta:
No to "wrzutka" dla
TOmka 
1/ Różnica między pierwszym a siódmym wyrazem ciągu geometrycznego wynosi
63
a różnica między pierwszym a czwartym wyrazem tego ciągu wynosi
72
Wyznacz sumę siedmiu początkowych wyrazów tego ciągu.

To ja teraz idę na herbatkę z pyszną szarlotką królewską
26 sie 19:36
Eta:
Mój
najzdolniejszy Godziu 
Gdzieś po drodze........ zgubiłeś jeszcze jedno rozwiazanie?
26 sie 19:40
Godzio: a tak

log
2x = − 4
26 sie 19:42
Eta:
Teraz ok

......
26 sie 19:43
Godzio:
Nie wiem czy dobrze rozumiem to zadanie chodzi o to że oba te punkty należą do danego ciągu ?
26 sie 19:47
Eta:
wszystkie punkty o współrzędnych ( 2n, logan) ,
gdzie : oczywista −oczywistość n€N+
26 sie 19:50
TOmek :
a
1−a
7=63
a
1−a
4=72
a
1−q
6=63
a
1−q
3=72
63q
3+q
9+72=0
wprowadzam zmienną t=q
3 ,gdzie t>0
63q+q
2+72=0
q
2+63q+72=0
Δ=3969
coś chyba nie pasi
26 sie 20:00
Eta:
No "nie pasi, nie pasi "

zgubiłeś wyraz
a1 , o zgrozo

a
1−
a1*q
6=
teraz popraw ....... będę za parę minut,
26 sie 20:04
TOmek : dzisiaj zrobiłem ponad 20 zadań, wiec troszke jestem juz zmęczony, w przerwie meczu Lecha
zrobie xD
26 sie 20:11
Godzio:
20 zadań to się na śniadanie robi hehe
26 sie 20:17
Godzio:
pamiętaj że równania można dodawać odejmować mnożyć i
dzielić
26 sie 20:24
Eta:
Godzio 
... nie
wytłuszczaj co trzeba zrobić( by było "szast−prast" i po bólu
26 sie 20:35
Godzio: 
mogę prosić o jakąś wskazówkę do tego 2 bo nie mam pojęcia o co chodzi
26 sie 20:39
Godzio: Ja to rozumiem tak:
an = 2 * 10n − 1
logan = 2 * 102n − 1
26 sie 20:39
26 sie 20:58
Godzio:
Witamy
26 sie 21:01
Eta:

skoro a
n= 2*10
n−1
to loga
n = ...................... , no nie zasmucaj mnie
Godzio
26 sie 21:02
think: n − 1 + log2
26 sie 21:03
think:
26 sie 21:03
think: zrobił dzisiaj wszystkie możliwe zadania, nic mi nie zostawił, to chociaż tyle mojego
26 sie 21:04
Eta:

......
26 sie 21:05
think: Raczej nie, trochę powisiałam na forum ale samym nickiem, bo w pracy to nie siedzenie na forum,
człowiek się sto razy odrywa także chyba wykażę się silną wolą i w trakcie pracy (w każdym
razie gdy jest co robić...) będę się trzymać z dala od forum, głupio mi tak że zaczynam
pomagać i nie kończę
26 sie 21:07
think: nie no ten pingwin jest zajefajny, jak na niego patrzę to czysta polewka
26 sie 21:08
Godzio:
no logan = log2 + n − 1 w takiej najprostszej
no i co, chyba jednak Cię zasmucę bo nie jakoś nie chce mi się to zrównać
26 sie 21:08
Eta:
No
Godzio 
........ dawaj ten dowód

bo
think aż się "pali" na dokończenie
26 sie 21:09
think: no baa nawet wyjęłam sobie długopis i zeszyt
26 sie 21:11
Eta:
Ech ......

(x,y)
x= 2n y= n−1+log2 => y= ....... to równanie tej prostej
dokańczaj
26 sie 21:11
Godzio:
Chyba jestem zmęczony

Co mi da napisanie równania prostej ?
26 sie 21:14
Eta:
Na co Ci długopis

No chyba,że lubisz "długopisy"
26 sie 21:14
think: a tak na wszelki wypadek gdyby pojawiło się zdanie wymagające interwencji pisemnej

co do
moich upodobań, to przyznaję się jestem straszny chomik na zeszyty i długopisy, właściwie
każdy mi się podoba
26 sie 21:16
think: a im dziwniejszy tym lepiej.
26 sie 21:16
Eta:
y=
12x −1 +log2
sprawdzamy :
x= 2n
y=
12*2n −1+log2 = n−1+log2
każdy z takich punktów nalezy do tej prostej
c.n.u.
26 sie 21:17
Godzio:
Dobra dzisiaj chyba wyjątkowo nie myślę

, miałem kompletnie inną wizję rozwiązania tego
zadania ale to już szczegół
26 sie 21:18
Eta:
To wybierz wreszcie
"Ten jeden Jedyny" 
Zaproś na wesele....... to się razem z
Godziem stawimy
26 sie 21:19
Godzio:
ja mam bliziutko
Eta to jakieś 7 h chyba że samolocikiem
26 sie 21:20
think: Eta, przyjedźcie tak po prostu, nie będę marnować sobie życia, po to tylko by was poznać
26 sie 21:21
think: Godzio jakie 7h

dokąd masz 7h?
26 sie 21:22
Eta:
Hehe....... ja swoim mercedesem, chyba,że do tej pory "zwiniesz" mi go za radą Gustlika
26 sie 21:22
Godzio:
Pisałem o Ecie bo to drugi koniec Polski
26 sie 21:23
Eta:
A tak nawiasem mówiąc, to
Godzio chyba wiesz jak szybko poruszają się "komEty"
26 sie 21:24
think: no fakt w te rejony jeszcze się nie zapuszczałam...
26 sie 21:27
Godzio: hahaha

co prawda to prawda
Eta stawiam jakieś 200 000 km/s
26 sie 21:28
TOmek :
a
1−a
1*q
6=63
a
1−a
1*q
3=72
a
1(1−q
6)=63 / (1−q
6)
a
1−a
1*q
3=72
| 63 | | 63 | |
| − |
| *q3=72 /*(1−q6) |
| (1−q6) | | (1−q6) | |
63−63*q
3=72(1−q
6)
63−63*q
3=72−72q
6
63−72=63q
3−72q
6
63q
3−72q
6−9=0
wporwadzam zmienna t=q
3 gdzie t>0
63t−72t
2−9=0 /:3
21t−24t
2−3=0 /:3
7t−8t
2−1=0
cos chyba źle
26 sie 21:32
TOmek : nie, nie nie teraz widze ,ze ta zmienna jest nawet źle podłozona...
63q
3−72q
6−9=0
do tego momentu jest dobrze
26 sie 21:33
Godzio:
Widzisz
Eta czasem "
wytłuszczenie" nie pomaga
26 sie 21:36
think: to może się nie załapałam zanim wykasowałaś. Kurcze albo stronka szwankuje, albo nie ma
połączenia pkp wrocław zamość
26 sie 21:37
Eta:
Omg

TOmek
zobacz : "szst−prast" ( musisz się wprawić w takie "sztuczki"

podziel równania:
| | a1(1−q6) | | 63 | | 7 | |
|
| = |
| = |
|
|
| | a1(1−q3) | | 72 | | 8 | |
skracamy a
1
skracamy
1+q
3=
78
teraz dokończ...............
26 sie 21:39
26 sie 21:41
Eta: Dora, koniec

już się nie wygłupiam

Sorry za nieporozumienie
TOmku
26 sie 21:44
think: Etunia, a Ty sama pieczesz te wszystkie ciacha i ciacherka, które się przewijają przez Twoje
posty?
26 sie 21:45
Eta:
Tak Kochanie, uwielbiam piec i gotować

"Przez żołądek do serca"

26 sie 21:47
TOmek : ok, tylko tak pytałem..
co do zadania nie wpadł bym na to

a
1−a
1*q
6=63
a
1−a
1*q
3=72
dlaczego to sie dzieli, dlaczego, po co i czy tak można
26 sie 21:47
think: można, bo a
1 ≠ 0 o czym świadczy fakt że różnica jest ≠ 0
26 sie 21:49
Godzio:
Powtórzę:
równania można odejmować i dodawać − to zapewne wiesz również można je mnożyć
a + b = 5
c + d = 6
to logiczne że
(a + b)(c + d) = 5 * 6 prawda ?
i analogicznie dzielić
26 sie 21:50
think: a że dla a
7 − a
1 ≠ a
4 − a
1 też przemawia za tym że q ≠ 1 więc 1−q
n ≠ 0
26 sie 21:50
Eta:
Po to,że się pięknie skraca ,a zatem upraszcza karkołomne obliczenia
Godzio Ci napisał:
"równania mozna : dodawać, odejmować, mnożyć i ddzielić"
nawet wytłuścił Ci
dzielenie 
Myślał,że załapiesz o co chodzi ?
26 sie 21:51
think: W takim razie skoro masz takie zainteresowania, to zrobię małą reklamę

o ile sama jakimś
dziwnym trafem jeszcze tam nie trafiłaś, to mam taki ulubiony blog: www.mojewypieki.blox.pl
26 sie 21:53
Eta:
Tak jak pisze
think, odpowiednie założenia należy "wyłapać"
26 sie 21:53
Eta:
Dzięki
think 
za przypomnienie ...... kiedyś tam zaglądałam , dawno, dawno temu
26 sie 21:56
think: no to jak dawno, dawno temu to jest sporo nowych przepisów do wypróbowania

ja się za to
wezmę jak powieje chłodem przy cieplejszych dniach po prostu mi się nie chce piec.
26 sie 21:58
TOmek : pewnie sie zasmiejecie ale pierwszym raz widze taką definicje równań, naprawdę, jeszcze zaden z
nauczyciel mi takie czegos nie pokazał
"a + b = 5
c + d = 6
to logiczne że
(a + b)(c + d) = 5 * 6
prawda ? i analogicznie dzielić
Będę to musiał umiec szczegolnie do ciągu geometrycznego... Jutro to sobie na spokojnie oglądne
..
26 sie 21:58
think: TOmek, pewnie to był jakiś ich spisek, żeby pognębić uczniów

Eta już na emeryturze, więc
zdradza powoli tajniki zawodu
26 sie 22:00
TOmek : a gdybyscie nie widzieli czy a
1 i q jest dodatnie czy ujemne to jakim sposobem byscie to
zrobili?
26 sie 22:00
Eta:
Do ciągu geometrycznego
szcególnie się przydaje ..... upraszcza rachunki jak sam
widzisz

Powodzenia
26 sie 22:02
think: TOmek metodę dobierasz pod zadanie

podaj przykład zadania to pogadamy, bo tak to temat rzeka.
26 sie 22:05
Godzio:
TOmek
Powiem tak: dodawanie równań poznałem w gimnazjum przy układach, odejmowanie równań poznałem
przy funkcji liniowej w LO dzielenie równań poznałem przy ciągu geometrycznym i przy okazji
nauczyciel powiedział że równania można dodawać odejmować mnożyć i dzielić wcześniej tego nie
wiedziałem także tak to jest
26 sie 22:06
Eta:
można też tak
a
1( 1−q
6)= 83 =>
a1( 1−q3)*(1+q
3)= 63
i a
1( 1−q
3)= 72
za
a1(1−q3) podstawiasz 72
tu już nie myslisz o założeniach !
otrzymujesz:
72*(1+q
3)= 63
i masz to samo
26 sie 22:07
TOmek : "przy ciągu geometrycznym i przy okazji nauczyciel powiedział że równania można dodawać
odejmować mnożyć i dzielić "
ja ciągi ta na oko będę miał za rok?xD
troche mam trudności czasami z okresleniem czy mozna mnożyc przez mianownik czy nie, czy mozna
dzielic bo a1 jest dodatnie...
26 sie 22:08
Eta:
Sorry, tam miało być oczywiście 63 w pierwszej linijce !
26 sie 22:08
TOmek : jeszcze mam w swoich zasobach sumując ponad 200 zadan z ciagów, więc sie tego na bank naucze
26 sie 22:14
Godzio:
Teraz zbiór Kiełbasy przerabiasz ?
26 sie 22:21
TOmek : nie, pierw robie takie "srednie" zadanka z fajnej ksiązki i pózniej wkrocze w poziom hard
kiełbasy

Pózniej Logartymy, płaszczyzna, analityczna, przestrzen i prawdopodobienstwo
26 sie 22:26
think: idę z moim Tatinkiem pooglądać Wallandera

miłego wieczoru
26 sie 22:27
26 sie 23:01
Godzio:
26 sie 23:31