Podstawowe ciągi
K3B: Hej,
mam taki oto wzór ciągu − an = {3}{4}n − 3
wyznaczyć mam an−1 i a2k−3 dla tego ciągu, jak do tego podejść?
26 sie 17:52
Eta:
dla a
n−1 .....podstaw do wzoru a
n .....zamiast n ........ n−1
dla a
2k−3 ......podstaw do wzoru a
n ..... zamiast n ..... 2k −3
i po bólu
26 sie 18:00
K3B:
3n = 16
coś niezbyt ten wynik, gdzie błąd
26 sie 18:15
Eta:
Kolego

konieczny nawias
teraz dokończ
26 sie 18:22
Eta:
odp: an−1= 34n − 334
26 sie 18:23
K3B: | | 3 | | 15 | | 3 | |
an−1 = |
| n − |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | | 1 | |
| | 3 | | 15 | | 12 | |
an−1 = |
| n − |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
3n = 3 | :3
n = 1
tak?
26 sie 18:30
Eta:
Nie:

nie możesz wyliczć "n" masz podać wyraz a
n−1
an−1 =
34(n−1)−3=
34n −
34−3=
34n − 334
i to tyle
wyraz
a2k−3=
34(2k−3) −3=
32k −
94 −3=
32k − 514
i to wszystko, na tym koniec !
Wyznacz teraz np:
a
2n+1= ..........
a
k=.........
a
k+2= ...........
Jeżeli podasz mi dobrą odp. to się ucieszę

, że zrozumiałeś to zadanie

Ja czekam na odpowiedz, pamiętaj o tym
26 sie 18:53
K3B:
| | 3 | |
ak = |
| k − 3 (tu sie da cokolwiek zrobić z tym?) |
| | 4 | |
bleh gdzieś znowu coś zapomniałem >.>
26 sie 19:06
Eta:

....... wszystko ok
| | 2 | | 1 | |
jeszcze tylko ułamek |
| = |
| ...... no nie?  |
| | 4 | | 2 | |
26 sie 19:09
K3B: i to mnie wlaśnie wkurza w tych wszystkich zadaniach, w 99% przypadków starczy jedna mała
podpowiedź i odrazu wszystko rozumiem, ale niee, jak szukam wytłumaczenia w książce czemu to
albo czemu tamto, które można ująć w kilku słowach, to nie ma oczywiście, wszystko o wszystkim
ale o niczym...
26 sie 19:19
Eta:
Dodam,że identycznie wyznaczamy nowe funkcje
np: f(x) = 3x+3
to 1/ g(x) = f( x−2)=......... dokończ
2/ h(x)= f( 2x −1)=........
3/ dana jest f(x)= 2x−1
rozwiąż równanie:
f( x+3) + f( x−2) = 2f(x)
Jak masz chęci , to spróbuj to zadanie rozwiazać na tej samej zasadzie
26 sie 19:22
Eta:
"Trening czyni mistrza" !
Nie załamuj się, rozwiązuj dużo zadań : w świątek, piątek i niedzielę

Dojdziesz sam do takiej wprawy,że stwierdzisz:
iż matematyka jest: "łatwa i przyjemna"

Powodzenia
26 sie 19:28
Eta:
Hmmmmm......... i
K3B się zniechęcił
26 sie 19:46
K3B: g(x) = f(x−2) = 3(x−2) + 3
3x − 6 + 3
g(x) = 3x−3
h(x) = f(2x−1) = 3(2x−1) + 3
6x − 3 + 3
h(x) = 6x
o.O ?
26 sie 19:48
Eta:
No i pięknie!
Tak trzymaj

, bo już myślałam,że się zniechęciłeś.
Będę za chwilę, bo muszę wyjść nakarmić domowników, bo się wkurzają

Rozwiąż to równanie, które Ci podałam, obiecujesz?
26 sie 20:00
Gustlik: Sorki, że wtrącę tu swoje trzy grosze, ale ciąg liczbowy jest funkcją, tylko wielu nauczycieli
kończy na porównaniu do funkcji tylko podczas podawania definicji. Przy rozwiązywaniu zadań
nie ma ani słowa o analogii z funkcjami, a uczniowie nie umieją ciągów. A tymczasem wiele
zadań można rozwiązywać jak na funkcjach, po prostu n to x, a an to y. Mało tego − uczniowie
nie wiedzą, że ciąg arytmetyczny to nic innego jak funkcja liniowa, tylko określona na
liczbach N+, a ciag geometryczny o dodatnim ilorazie to funkcja wykładnicza również określona
na liczbach N+ i wiele zadań można rozwiązać szybciej korzystając z własności tych funkcji,
bez zbędnego liczenia. Np. w ciągu arytmetycznym różnica jest równa współczynnikowi
kierunkowemu prostej r=a, a więc ze wzoru ciągu można od razu odczytać r i bez liczenia
określić jego monotoniczność, np. ciąg an=3n+5 jest rosnacy, bo r=3, tak jak funkcja y=3x+5.
Tak samo ciąg geometryczny an=2n jest rosnący, bo to nic innego jak funkcja wykładnicza
y=2x − podstawa potęgi > 1, więc f(x) jest rosnąca. Nie znam szkoły, w której by tego uczono,
a szkoda. Pozdrawiam, Eta.
27 sie 00:50