ciągi
TOmek : | | 1 | |
Trzeci wyraz ciagu geom. jest równy 4, a siodmy wyraz tego ciagu jest rowny |
| . |
| | 4 | |
a) oblicz piąty wyraz tego ciągu
| | 1 | | 1 | |
coś mi nie gra w tym zadaniu bo wychodzi mi q= |
| v q= − |
| więc odp; powina być |
| | 4 | | 4 | |
a
5= blabla v a
5= bla bla a w odp. jest tylko:a
5=1
26 sie 17:12
Eta:
q
4=
116 => q=
12 v q= −
12
teraz dokończ
26 sie 17:35
Eta:
TOmek 
Czy też "dziwnie" Ci to przedstawiłam?
26 sie 17:39
TOmek : rozumiem, dobra robie
26 sie 17:42
Eta:
26 sie 17:46
TOmek : | | 1 | | 1 | |
a3=a1+( |
| )2 v a3=a1 − ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
26 sie 17:47
TOmek : no i teraz wyjdą mi 2 wzory ogolne czy nawet 4

?
26 sie 17:47
TOmek : tam jeszcze było
b)podaj wzór ogolny
26 sie 17:48
Eta:
Jakie cztery?
tylko dwa
masz błędne obliczenia ( to nie jest ciąg arytm. tylko geom.
| | a3 | | 4 | |
a1= |
| = |
| = ..............
|
| | q2 | | 14 | |
1/ dla a
1= 16 i q=
12 to: a
n= .........
2/ dla a
1= 16 i q= −
12 to: a
n=......
26 sie 17:55
TOmek : oj wybacz, musze zapamiętac ,ze art +, geo *
26 sie 17:56
Eta:
No......
to podstawa
26 sie 17:57
TOmek : 1) a
n=a
1 * q
n−1
2/4/16/32
a
5= − 0,5
a w odp. mam a
5= 1

heh, zabawne xD
26 sie 18:04
TOmek : na szczescie wzory na maturce są podane
26 sie 18:05
TOmek :
26 sie 18:14
Eta:


a
5= a
3*q
2 => a
5= 4*
14=
1
Jak Ty "rachujesz" ......
26 sie 18:15
TOmek : teraz dopiero widze co ja głupiego narobiłem
26 sie 18:30
Eta:
Masz szansę poprawy, wrzuciłam nowe zadania
26 sie 19:03
Eta:
TOmek
Wrzuciłam dla Ciebie nowe zadanko w moim poście
26 sie 19:42