Zadanie z matury lat 80−tych
1/ W trapezie ADCD o podstawach IABI=a i IDCI=b
na przedłużeniu DC zaznaczono punkt X tak,że prosta AX podzieliła ten trapez
na dwie części o równych polach.
Wyznacz długość ICXI
| a + b | ||
Ptrapezu = | * h | |
| 2 |
| 1 | a + b | ||
Ptrapezu = | * h | ||
| 2 | 4 |
| 1 | ah2 | ||
Ptrapezu = | |||
| 2 | 2 |
| Pt | ||
h2 = | ||
| a |
| a | h2 | ||
= | h1 + h2 = h => h1 = h − h2 | ||
| CX | h1 |
| a | h2 | ||
= | |||
| CX | h − h2 |
| a(h − h2) | ||
CX = | ||
| h2 |
| |||||||||||
CX = | |||||||||||
|
| a2h − Pt * a | ||
CX = | ||
| Pt |
| 2a2 * h − (a + b)a * h | ||
CX = | ||
| (a+b)*h |
| 2a2 − a2 + ab | ||
CX = | ||
| a + b |
| a2 + ab | ||
CX = | ||
| a + b |
tylko wprowadź jeszcze "elegancję" zapisu
| 2a2 − a2 − b2 | ||
CX = | ||
| a+b |
| a2 − b2 | ||
CX = | ||
| a+b |
| a−b)*a | ||
ICXI= | ||
| a+b |
....... może ja się "walnęłam"
a > b, h = h1 + h2
| a + b | ||
Ptrapezu = | * h | |
| 2 |
| 1 | a + b | ||
Ptrapezu = | * h | ||
| 2 | 4 |
| 1 | ah2 | ||
Ptrapezu = | |||
| 2 | 2 |
| Ptrapezu | ||
h2 = | ||
| a |
| h2 | a | ||
= | h1 = h − h2 | ||
| h1 | x |
| a(h − h2) |
| ||||||||||||
x = | ⇒ | ||||||||||||
| h2 |
|
| a2h − Ptrapezu * a | ||
x = | ||
| Ptrapezu |
| 2a2h − (a+b)*a*h | ||
x = | ||
| (a + b)* h |
| 2a2 − a2 − ab | ||
x = | ||
| a+b |
| a2 − ab | ||
x = | ||
| a + b |
| a(a − b) | ||
x = | ||
| a + b |
A ta "elegancja"
to: wyłączenie w liczniku "a" przed nawias
i |CX|
| h2 | h1 | h2*x | |||
= | ⇒ h1 = | ||||
| a | x | a |
| a*h2 | 1 | a + b | |||
= | * | *(h1 + h2) | |||
| 2 | 2 | 2 |
| h2*x | ||
2*a*h2 = (a + b)*( | + h2) |:h2 | |
| a |
| 2*a2 | ||
x + a = | ||
| a + b |
| 2*a2 | ||
x = | − a | |
| a + b |