Liczby rzeczywiste
Kamil: Określ ile jest liczb naturalnych podzielnych przez:
A)6 i niepodzielnych przez 12
26 sie 15:59
Godzio:
a nie powinno być naturalnych 2 − cyfrowych np ?
26 sie 16:12
Kamil: powinno być naturalnych dwucyfrowych
26 sie 16:46
Godzio:
Liczba dzieli się przez 6 gdy dzieli się przez 3 i przez 2
Liczba dzieli się przez 12 gdy dzieli się przez 3 i przez 4
Więc te liczby to: 3 * 2 * (2k + 1) = 12k + 6
12k + 6
k = 0, k = 1, k = 2, k = 3, k = 4, k = 5, k =6, k = 7 − dla tych k jest to spełnione
26 sie 16:50
Kamil: jak to policzyć?
26 sie 16:53
Kamil: nie rozumiem tego co napisałeś
26 sie 16:54
Godzio:
Ja już musze lecieć postaraj sie
żeby było podzielne przez 6 to: musi byc podzielne przez 2 i przez 3 wiec musi byc ten iloczyn
jesli ma nie byc podzielne przez 4 to ten iloczyn nie moze byc podzielny przez 4 wiec trzeba
domnozyc przez liczbe nieparzystą postaci: 2k + 1 a pozniej podstawiac pokolei k postaraj sie
26 sie 16:58
Eta:
Można też "pobawić się" np. tak

liczby dwucyfrowe podzielne przez 6:
2*6=12, 3*6=18, ................ ,
16*6= 96
jest ich: ( 16−2)+1= 15 takich
liczby podzielne przez 12:
1*12=12, 2*12=24,..........,
8*12= 96
jest ich: ( 8−1)+1= 8 takich
Nalezy je "wyrzucić", bo już występują w pierwszym ciągu
zatem 15 −8=
7 takich liczb spełniajacych warunki zadania.

sprawdzenie: {18, 30,42,54,66,78,90}
to co druga w ciągu arytmetycznym o różnicy r= 6 i a
1= 12
26 sie 17:05
Kamil: A metoda Godzia wytłumaczysz prosze, bo nie umiem tej metody
26 sie 17:09
Eta:
Narazie muszę coś

bo umrę z głodu
26 sie 17:11
Eta:
Kamil
Godzio ładnie Ci wytłumaczył, czego Ty jeszcze nierozumiesz?
Więc tak:
skoro liczba dwucyfrowa ma być podzielna przez 6 i nie moze być podzielna przez 12
to można ja zapisać 2*3 *( liczba) ..... jaka ta liczba?
a no taka by nie dzieliła się przez 2 ( bo wtedy razem z 2*3 *2=dzieliła by się przez 12
czyli tą dopisaną ( liczbą) musi być liczba
nieparzysta( bo nie jest podzielna przez 2
czyli tak jak napisał Godzio
liczbą tą dopisaną do tego iloczynu jest : 2k+1 −−− bo jest nieparzystą
i k€ N+
czyli mamy: k={1,2,3,4,5,6,7}
pierwsza jest: 2*3*(2*1+1)= 6*3= 18
druga: : 2*3*(2*2+1)= 6*5=30
itd.....
ostatnia: 2*3*(2*7+1)= 6*15= 90
będzie
7 takich liczb dwucyfrowych
Zobacz teraz, właśnie takie Ci wypisałam w moim sposobie poprzednio
26 sie 18:13
Kamil: Godzio wytłumaczysz do końca swoją metodą prosze
29 sie 00:59
Kamil: prosze cie
29 sie 01:00
Kamil: prosze o wytłumaczenie do końca Godziu
29 sie 01:02
Kamil: jestes Godzio z ciebie jest bardzo dobry matematyk no prosze
29 sie 01:03
Kamil: dziekuje ze pomagasz mi i wyłumacz mi bo w jednym miejscu nie rozumiem tego zadania, odezwij
sie prosze
29 sie 01:07
Godzio: czego nie rozumiesz ?
29 sie 01:07
Kamil: jestes
29 sie 01:14
Kamil: widzisz to jak piszesz na samej górze
29 sie 01:15
Godzio: no
29 sie 01:17
Kamil: rozumiem liczby podzielne przez 6 to 3 i 2 i dalej liczby podzielne przez 12 to 3 i 4 a dalej
to nie za bardzo
29 sie 01:17
Kamil: nie rozumiem skąd się wzieło 12k +6
29 sie 01:18
Kamil: nie bardzo wiem dlaczego jest 2k+1
29 sie 01:19
Godzio:
każda liczba postaci:
2 * 3 * x jest zawsze podzielna przez 6 − mam nadzieje ze to rozumiesz
2 * 3 * (liczba parzysta) −−− liczba parzysta to taka która dzieli sie przez 2 więc można ją
zapisać w postaci: 2k
2 * 3 * 2k − gdzie k to dowolna liczba
4 * 3 * k −−−− taka liczba nie może być bo jak widzisz jest podzielna przez 12 a nie o taką nam
chodzi
więc liczbą x (patrz wyżej) może być tylko i wyłącznie liczba nieparzysta którą w ogólnej
postaci można zapisać: 2k + 1 więc otrzymujemy:
2 * 3 * (2k + 1) = 12k + 6 −−− i teraz podstawiasz kolejne liczb naturalne k
29 sie 01:20
Kamil: nie wiem dlaczego Godzio k=0 k=1 k=2 k=3 k=4 k=5 k=6 k=7 tego tez nie rozumiem
29 sie 01:21
Kamil: a dlaczego do 7 a nie 8 np co Godzio chciałbym widzieć
29 sie 01:22
Godzio: bo dla k = 8
12 * 8 + 6 = 96 + 6 = 102 − a to jest juz liczba 3 cyfrowa a nie dwu prawda ?
29 sie 01:25
Kamil: prosze wytłumacz to Godzio, dla ciebie to proste
29 sie 01:25
Kamil: Godzio ty umiesz tłumaczyć
29 sie 01:26
Kamil: czyli każda liczbe za k podstawiać od 1 do 7
29 sie 01:27
Kamil: zrozumiałem Godzio dzięki tobie
29 sie 01:28
29 sie 01:29
Godzio: od 0 do 7
29 sie 01:30
Kamil: Godzio a dasz mi zadanie z liczbą podzielną jakąś dwucytrową zeby poczwiczyć prosze Godzio
29 sie 01:30
Godzio: Określ ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez:
A)5 i niepodzielnych przez 15
29 sie 01:31
Kamil: prosze chce poczwiczyć prosze cię Godziu
29 sie 01:31
Kamil: jak dam rade to napisze dziś chyba ze bedzie mi się chciało spać to jutro napisze
29 sie 01:32
Godzio: ok
29 sie 01:33
Kamil: jaką metodą zrobić co Godzio dasz podpowiedz
29 sie 01:35
Kamil: podpowiedz prosze Godzio
29 sie 01:36
Kamil: prosze
29 sie 01:36
Godzio: myśl sam zadanie jest po to żeby myśleć
29 sie 01:36
Kamil: podpowiesz co Godzio
29 sie 01:37
Kamil: liczby podzielne przez 5, a liczba dzieli się przez 15 gdy dzieli się przez 3 i dzieli się
przez 5
29 sie 01:40
Kamil: zastanawiam się jak to zapisać twoją metodą
29 sie 01:41
Kamil: 5(2k+1) nie wiem właśnie
29 sie 01:44
Kamil: chyba żle Godzio
29 sie 01:46
Kamil: 15k+5 moze tak
29 sie 01:47
Kamil: popatrzysz na to Godzio co i powiesz czy dobrze myśle
29 sie 01:48
Godzio:
10,20,25,35,40,50,55,65,70,80,85,95 − tą są te liczby: 12
liczby podzielne przez 15:
5 * 3 * k
liczby podzielne przez 5:
5n gdzie n = 3m − 1 v n = 3m − 2 m ∊ N+
5(3m − 1) = 15m − 5
m =1 −> 10
m = 2 −> 25
...
m = 6 −> 85
m∊{1,2,3,4,5,6} => 6 liczb
5(3m − 2) = 15m − 10
m =2 −> 20
m= 7 −> 95
m∊{2,3,4,5,6,7} => 6 liczb
Odp: jest 12 takich liczb
29 sie 01:48
Kamil: co?
29 sie 01:48
Godzio: dobra przeanalizuj ja już lecę
29 sie 01:48
Kamil: a podzielne przez 15 to jak napisałes to dobrze wypisałes
29 sie 01:52
Kamil: jutro popatrzysz i odpowiesz na moje pytanie, dziękuje za pomoc
29 sie 02:03
Kamil: Godzio prosze o wyjasnienia i dziękuje za pomoc
29 sie 19:07
Kamil: podzielne przez 5 i 15 w tym przykładzie Godzio, prosze i dziekuje za pomoc
29 sie 19:18
Kamil: prosze cie o pomoc Gustlik
30 sie 12:40
Kamil: nie rozumiem Godzio tego n=3m−1 ⋁ n=3m−2 prosze o wytłumaczenie Godzio tego, z góry piękne
dzięki
30 sie 12:45
Kamil: prosze o wytłumaczenie Godzia i dziękuje za solidną pomoc
30 sie 12:47
Kamil: prosze Godzio
31 sie 00:44
Kamil: Godzio pomóż prosze o wytłumaczenie to co napisałem wyżej
31 sie 00:46
Godzio:
liczby niepodzielne przez 3 to liczby postaci n = 3m − 1 v n = 3m − 2 gdzie m ∊ N+
31 sie 00:51
Kamil: mozesz jasniej co Godzio bo nie kumam tego?
31 sie 00:52
Kamil: prosze
31 sie 00:53
Godzio: nie da się jaśniej, takiego trudnego przykładu raczej nie dostaniesz na podstawie

także nie
ma się co przejmować
31 sie 00:55
Kamil: 
prosze cie Godzio, chce to zrozumieć
31 sie 00:58
Godzio:
Nie umiej jaśniej
31 sie 00:58
Kamil: a jak dostane?
31 sie 00:58
Kamil:
31 sie 00:59
Kamil: nie wiem czego jest −1 a po i jest na końcu −2
31 sie 01:00
Kamil: moze sie da wytłumaczyć przecież ty zrobiłeś musiałeś to rozumieć Godzio
31 sie 01:03
Kamil: Godzio co?
31 sie 01:05
Godzio:
No tak tyle że ja mam za sobą mnóstwo zadań, jeśli chcesz być dobry to musisz robić sam
zadania, nawet jeśli zajmą Ci 2 h to jeśli sam je zrobisz to się więcej nauczysz no chyba że
już na prawde nie masz pojęcia ja tak robiłem i dlatego teraz matma idzie mi dobrze
31 sie 01:06
Kamil: na jakich zasadach to zadanie rozwiązałęś?
31 sie 01:09
Godzio:
Pomyślałem i zrobiłem

Zasad rozwiązania nie ma
31 sie 01:11
Kamil: bedziesz mi dawał duzo tego typu zadań dobrze
31 sie 01:11
Kamil: ja zrobiłem tak to zadanie napisałem sobie podzielne przez 5 dwucyfrowe:
10,15,20,25,35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95
31 sie 01:15
Kamil: pozniej napisałem podzielne przez 15 dwucyfrowe:
15,30,45,60,75,90
31 sie 01:17
Kamil: tam gdzie są liczby podziene przez 5 jest błąd ma być 10,15,20,25 i 30 które zapodziałem
31 sie 01:18
Kamil: skreśliłem te liczby które się powtarzają czyli 15,30,45,60,75,90
31 sie 01:20
Godzio: tak też można, tylko ty chciałeś wcześniej sposobem obliczeniowym
31 sie 01:21
Kamil: zostały mi 10,20,25,35,40,50,55,65,70,80,85,95 jest liczb 12 tak to liczyłem dobrze Godzio
31 sie 01:23
Kamil: a inny sposób od tego co pisałem i od tego co nie da rady wytłumaczyć, powiedz Godzio
31 sie 01:25
Kamil: prosze cie Godzio ty mnie motywujesz do myślenia
31 sie 01:25
Kamil: pochwalisz mnie za zadanie Godzio co?
31 sie 01:27
Kamil: dziękuje za pomoc, ide spać a ty napisz mi jak inną metodą o tej mojej i od tej trudnej twojej,
jestem wdzięczny za otrzymywaną pomoc od ciebie papa
31 sie 01:30
Godzio: nie znam innej, a teraz nie chce mi się myśleć

dobranoc
31 sie 01:31
Kamil: Godzio nie wiem jak inaczej to rozwiązać podasz prosze jakąś inną metode
31 sie 16:44
Godzio:
Kamil czytaj ze zrozumieniem napisałem już że nie znam innej metody na zrobienie tego
31 sie 16:46
Eta:

taka metoda:
liczby dwucyfrowe podzielne przez 5:
2*5= 10, 3*5= 15,..................,
19 *5= 95
liczymy ile ich jest : tworzą ciąg arytm. o różnicy r= 5 i a
1= 10 i a
n= 95
to:
ze wzoru a
n= a
1+(n−1)*r po przekształceniu wyliczasz "n"
| | an−a1 | | 95−10 | | 85 | |
n= |
| +1 = |
| +1= |
| +1= 17+1= 18 takich liczb
|
| | r | | 5 | | 5 | |
wśród nich są podzielne przez 15 ( trzeba je wyrzucić z ilośći tych pierwszych)
podzielne przez 15:
1*15 = 15, 2*15= 30,........., 6*15= 90 ( a
1= 15 , r= 15 , a
n= 90
| | 90−15 | | 75 | |
to: n'= |
| +1= |
| +1= 5+1= 6
|
| | 15 | | 15 | |
18− 6=
12 takich liczb dwucyfrowych podzielnych przez 5 i nie podzielnych przez 15
31 sie 17:04
Kamil: a metodą Godzia rozumiesz co Eta?
31 sie 17:28
Kamil: Godzio mam pytanie czy dobrze rozumiem?
31 sie 19:54
Godzio: no
31 sie 20:19
Kamil: zapytam się jutro dobrze Godzio
1 wrz 00:29
Kamil: chciałbym je wypisać ale nie moją metodą no to jak wypisać te 12 liczb prosze o pomoc
3 wrz 18:22
Godzio:
daj se z tym zadaniem spokój
3 wrz 18:25
Kamil: czego dać sobie spokój?
3 wrz 18:31
Kejt: a o który przykład chodzi? nudzi mi się.. mogę potłumaczyć..
3 wrz 18:31
Kamil: jakiej słuchasz muzyki?
3 wrz 18:33
Kejt: nie widzę związku z zadaniem ; P
3 wrz 18:33
Kamil: tam gdzie Godzio napisał n =3m−1⋁ n=3m−2 mozesz mi to wytłumaczyć Kejt
3 wrz 18:36
Kamil: pierwsze zadanie a potem przyjemności prawda Kejt
3 wrz 18:37
Kamil: jeżeli umiesz wytłumaczyć to wytłumacz, będe ci wdzięczny Kejt
3 wrz 18:38
Kamil: prosze napisz Kejt
3 wrz 18:41
Kejt: ja bym to zrobiła inaczej.. trochę "nie matematematycznie" ale trudno.
największa liczba dwucyfrowa podzielna przez 6 −> 96
96:6=16
tyle jest liczb podzielnych przez 6 i przez 12.
co druga podzielna przez 6 będzie podzielna przez 12:
12:6=2
16:2=8
czyli będzie to:
1*6
3*6
5*6
7*6
9*6
11*6
13*6
15*6
hm.. inny wynik..
3 wrz 18:49
Kejt: gdzie jest błąd?
3 wrz 18:50
Kejt: ach.. miały być dwucyfrowe. w takim razie bez 6*1
3 wrz 18:51
Kamil: 6*1 bład jest
3 wrz 18:56
Kejt: tak. przecież napisałam..ponieważ 6*1=6 co nie daje liczby dwucyfrowej.
3 wrz 18:57
Kamil: zauwazyłaś aha
3 wrz 19:01
Kamil: bo 6 to jednocyfrowa
3 wrz 19:02
Kejt: jakieś pytania?
3 wrz 19:09
Kamil: dziękuje Kejt za pomoc
3 wrz 19:39
Kamil: jakiej muzyki słuchasz Kejt?
3 wrz 19:49
Kejt: grunge, thrash metal..gothic czasem..
3 wrz 19:52
Kamil: Eta tam masz błąd w tym zadaniu liczby podzielne przez 10 i 8
4 wrz 13:54