matura
adam:

matura
było takie zadanie i należało obliczyć pole (zielonego) trójkąta− kto pomoże myślę ze sin lub
cos bok I bf I a później z Pitagorasa h i pole trójkąta czy dobrze myślę.
26 sie 14:15
Godzio:
powiedz tylko czy to graniastosłup prawidłowy ?
26 sie 15:06
adam: tego nie pamiętam
26 sie 15:10
Godzio:
hmmm no to kicha, jeśli jest prawidłowy to trójkąt w podstawie jest równoboczny:
10
2 + 11
2 = x
2 (ramie zielonego trojkata)
x =
√221
5
2 + h
2 = x
2
h
2 = 196
h = 14
jest prosty to tutaj cieżko by było ale jesli jestes na podstawie to raczej o takie rozwiazanie
chodzilo
26 sie 15:19
adam: dzięki
26 sie 15:20
rektor91: To był trójkątny na 100%
26 sie 15:48
adam:
| | a2√3 | |
tak bo można było od razu policzyć ze wzoru na pole trójkąta różnobocznego P= |
| |
| | 4 | |
26 sie 20:36
Godzio:
trójkąt zielony to trójkąt równoramienny a nie równoboczny
26 sie 20:38
Eta:

Można też tak:
a= 10
[h( zielonego)]
2= 11
2 + (5
√3)
2
h
z=
√121+55=
√196= 14
| | 1 | |
P( zielonego )= |
| *10*14 = 70 [j2]
|
| | 2 | |
Na to samo wychodzi , co podał
Godzio
26 sie 20:56
adam: rozumiem wielkie dzięki
26 sie 21:10
Eta:
Poprawiam "chochlika", aby ktoś nie myślał, że nie umiem mnożyć

h
z=
√121+75=
√196= 14
26 sie 23:20