prawdopodobienstwo
l.: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno bez zwracania 2 cyfry i zapisujemy je w
kolejnosci losowań otrzymując liczbe dwucyfrowa. oblicz prawdopodobienstwo,ze bedzie to liczba
parzysta.
26 sie 11:19
Eta:
Witam

za moment pomogę
26 sie 12:47
Eta:
losowanie bez zwracania
na pierwsze miejsce mozesz wybrać dowolną cyfrę z siedmiu
a na drugie już tylko doawolną ale z sześciu ( bo nie może sią powtorzyć ta pierwsza
wybrana)
z reguły mnożenia
|Ω| = 7*6= 42 takich liczb dwucyfrowych
A−− wylosowana liczba dwucyfrowa ma być parzysta, czyli
musi kończyć się liczbą parzystą
zatem na ostatnie miejsce mozemy wybrać tylko jedną z : 2, 4,6
wtedy na pierwsze miejsce mozna wybrać tylko jedną z sześciu pozostałtych
dla wybranej 2 lub wybranej 4 lub wybranej 6
mamy:
IAI= 6*1 +6*1+6*1= 6*3= 18
| | IAI | |
P(A) = |
| =..... podstaw i dokończ
|
| | IΩI | |
26 sie 12:55
Eta:
Powinno być " musi się kończyć cyfrą parzystą"
26 sie 12:57
Eta:
Szkoda
I ,że się "zmył(aś/eś)bez słowa , a szkoda

No cóż, jakoś to przeżyję !
26 sie 13:04
l.: juz jestem
26 sie 13:08
l.: dzięki wielkie za pomoc
26 sie 13:08
Eta:
No to teraz powiem,że jest mi bardzo miło

Czy chociaż rozumiesz to rozwiązanie?
26 sie 13:14
Eta:
Podaję takie zad. dla Ciebie:
Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy dwie cyfry ( bez zwracania)
tworząc liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby nieparzystej.
czekam na podanie przez Ciebie tego rozwiązania
26 sie 13:17
Eta:
A jak rozwiążesz te zadania, jeżeli losowanie będzie
ze zwracaniem
Pomyśl i napisz
26 sie 13:19
l.: tak tak rozumiem to zozwiązanie
26 sie 14:08
l.: Ω= 5*4 =20
na drugim miejscu moge miec tylko 2 i 4 a na pierwszym 4 z pozostałych liczb
moc A = 4*3=12
26 sie 14:12
l.: aa przepraszam pomyłka miało byc liczby nieparzystej
26 sie 14:12
l.: Ω=5*4=20
liczby nieparzyste 1,3,5 i do tych licz moge wybrac 4 inne czyli 3*4=12
Moc A=12
P(A)= 1220
26 sie 14:22
l.: ze zwracaniem Ω =25
26 sie 14:25
Eta:
26 sie 15:28
patasia: nie rozumiem jak to jest z losowaniem ze zwracaniem bo bez zwracania to wiem. czy jesli biore
ze zwracaniem to Ω jest 2 razy wieksza niz bez zwracania ?

czy byłaby możliwość pomocy

bardzo proszę bo przerabiam własnie arkusze maturalne
14 kwi 12:34
Aga1.: {1,2,3,4,5,6,7}
IAI=7*7, bo na pierwsze miejsce możesz postawić dowolną cyfrę z 7 cyfr, więc masz 7 możliwości.
Użyta za pierwszym razem cyfra wraca do zbioru i lodujesz drugą cyfrę (jedną z siedmiu), znów
masz 7 możliwości , mnożąc możliwości masz IΩI
A− liczba dwucyfrowa parzysta( na końcu musi być cyfra parzysta)
Na początku jedna z 7, na końcu jedna z 3, bo parzyste w tym zbiorze to{2,4,6}
IAI=7*3.
14 kwi 12:56