matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
dafi:
cos x
∫
sin
4
x
26 sie 10:52
AS:
Podstawienie: sinx = t cosxdx = dt
cosx
dt
t
−3
J = ∫
dx = ∫
= ∫t
−4
dt =
=
sin
4
x
t
4
−3
−1
1
−1
*
=
+ C
3
t
3
3sin
3
x
26 sie 11:06