Oblicz pole trapezu
Damian: W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma 12cm,zaś ramię 6cm.Miara kąta ostrego wynosi 30.
. Oblicz pole trapezu.
26 sie 00:29
Damian:
26 sie 00:34
Keira:

P=1/2 (a + b) h → szukane: a, h
Opuszczając wysokość na podstawę b=12 otrzymujemy trójkąt 30,60,90 stopni (o bokach 6, x, h)
Z jego własności (jest to połowa trójkąta równobocznego) możemy obliczyć h = 3 oraz x = 3
√3
Dalej: widzimy, ze a = b − 2x = 12 − 2 * 3
√3 = 12 − 6
√3
Mamy juz wszystkie wartości i możemy podstawić do wzoru:
P = 1/2 (a+b) h = 1/2 (12 + 12 − 6
√3) * 3 = 36 − 9
√3
Wydaje mi się, ze taki jest poprawny wynik
26 sie 09:07
b.: zgadza się, ale jest pomyłka w h i x: powinno być x=3, h=3
√3 (powyżej jest na odwrót). Trzeba
więc, Damianie, odrobinkę zmodyfikować dalszy ciąg −− wstawić właściwe wartości za h i x
26 sie 09:16
Keira: Niee, h − jest tu wysokością trapezu... wiec albo mi sie cos pomieszalo, albo mam racje xD
26 sie 09:19
b.: a przepraszam −− masz rację

zasugerowałem się rysunkiem, w którym kąt 30 stopni wygląda na
60
26 sie 09:21
Keira: 
ważne, że doszliśmy do porozuimenia
26 sie 09:23
b.:
26 sie 09:23
Keira: *porozumienia (wiadomo o co chodzi)
26 sie 09:23
Damian: Dziś o 9 miałem poprawkę − ZDAŁEM
26 sie 12:00
b.: gratulacje
26 sie 12:51
Eta:
Damian
26 sie 12:59
Keira: I o to chodzi
26 sie 13:31