Liczby rzeczywiste
Kamil: Prosze o pomoc. Określ ile jest liczb dwucyfrowych naturalnych podzielnych przez:
A)5
B)8 lub 10
25 sie 23:48
Kamil: w podpunkcie A)10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,85,90,95
25 sie 23:57
Kamil: razem 18 liczb w podpunkcie A
25 sie 23:59
Eta:
A ile jest trzycyfrowych podzielnych przez 5 ?

Jak to policzysz?........... też je wszystkie wypiszesz?
26 sie 00:03
Kamil: pomożesz w przykładzie B)
26 sie 00:05
Kamil: trzycyfrowych nie robiłem więc nie wiem jak się robi
26 sie 00:07
Godzio:
jest tzw. reguła mnożenia
masz liczbę 2 − cyfrow:
ab
jeśli liczba jest podzielna przez 5 to na końcu ma 0 lub 5, a pierwsza cyfra moze miec dowolną
liczbę prócz 0
a ∊ {1,2,3,4,5,6,7,8,9} = 9
b ∊ {0,5} = 2
9 * 2 = 18
26 sie 00:15
Gustlik: Kamil − robisz ciąg arytmetyczny: a1=10 (pierwsza liczba), an=95 (ostatnia liczba), r=5, bo
co 5 jest taka liczba.
Wstaw te dane do wzoru ogólnego ciągu arytmetycznego: an=a1+(n−1)r i wyprowadź wzór ogólny
tego ciągu, następnie przyrównaj wzór tego ciągu do 95 i tak otrzymanym równaniem oblicz n. To
n to bedzie ta liczba.
26 sie 00:17
Eta:
można tak:
podzielne przez 10:
1*10, 2*10, 3*10, 4*10, ..........8*10, 9*10 −−− jest ich : (9−1) +1= 9
podzielne przez 8:
2*8= 16, 3*6=24 , 3*8, 4*8, 5*8=40 ..............10*8= 80, 11*8,12*8= 96
jest ich: (12−2)+1= 11
podzielne przez 8 i 10:
40, 80 jest ich tylko dwie, ale już się powtórzyły w obydwu poprzednich
więc należy je odrzucić
zatem wszystkich takich liczb jest
9+11 −2= .........
26 sie 00:19
Kamil: dziekuje za pomoc pa pa
26 sie 00:24
Kamil: Dlaczego Godzio jest napisane a∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9} wytłumaczysz mi prosze cie, a dlaczego jest
b∊{0,5}=2
28 sie 19:30
Kamil: będę ci wdzięczny bardzo Godzio , widzę że jesteś bardzo dobry z matematyki
28 sie 19:48
robinka: dobre liczby wypisałeś jest ich 18, a Godzio pokazał Ci krótszą metodę. W cyfra dziesiątek to
1,2,3,4,5,6,7,8,9 a cyfra jednostek to moze być 0 albo 5, tak aby liczba była podzielna przez
5. czyli 9x2=18
28 sie 19:57
Kamil: Chciałbym się nauczyć metodą Gustlika, prosze cię o pomoc Gustlik
29 sie 00:52
Kamil: będę ci bardzo wdzięczny Gustlik za twoją pomoc
29 sie 00:53
Kamil: Gustlik prosze pomóz jak twoim sposobem policzyć bo nie bardzo wiem, dziękuje za to że
tłumaczysz,ale pomóż dobrze Gustlik
29 sie 19:01
Kamil: czekam i prosze o pomoc w twojej metodzie
29 sie 19:03
Kamil: a metodą Guslika ktoś wie jak to bardzo prosze o pomoc
31 sie 17:22
Kamil: prosze o pomoc by pomógł mi ktoś kto wie jak metodą Gustlika rozwiązać, dziękuje osobie tej
która mi pomoże
31 sie 17:30
Kamil: prosze o pomoc w zadaniu metod Gustlika będe wdzięczny
31 sie 17:44
Kamil: ktoś mnie słyszy potrzebuje pomocy pilnie
31 sie 17:58
Kamil: prosze o wytłumaczenie metodą Gustlika, bardzo prosze
31 sie 18:02
Kamil: jezeli Guslik będziesz to powiedz jak policzyć bardzo cie oto prosze
31 sie 19:38
Kejt: w czym problem Kamil?
31 sie 19:44
Gustlik: Masz ciąg arytmetyczny:
a1=10 (1−szy wyraz)
an=95 (ostatni, n−ty wyraz)
r=5
Podstawiasz do wzoru na wyraz ogólny:
an=a1+(n−1)r
95=10+(n−1)*5
95=10+5n−5
95−10+5=5n
90=5n /:5
n=18
Odp. n=18, czyli jest 18 takich liczb.
31 sie 23:43
Kamil: tak myśłałem dzięki Gustlik
1 wrz 00:26
Kamil: przecież to łatwe Gustlik, jestes nauczycielem
1 wrz 00:36
Kamil: ?
1 wrz 00:36
Kamil: dziękuje profesorze matematyki
1 wrz 00:38
Kamil: matematyka wciąga prawda profesorze Gustlik
1 wrz 00:41