wie
izka: jeszcze jedno (x2−2)(x4+x2+1) jest wielomianem stop 11 . czy trzeba najpierw wymnozyc
nawiasy
25 sie 23:15
izka: jeszcze na koncu drugiego nawiasu do 5 potegi
25 sie 23:17
Eta:
Odpowiedz na pytanie:
Jaką najwyższą potęgę x dostaniesz po wymnożeniu ( nie wykonując całego mnożenia?
x2*x4 = x2+4= x6 −−− to będzie x z najwyższą potęgą = 6
pozostałe już bedą niższych potęg
wniosek: W(x) =(x2−2)(x4+x2+1) jest stopnia 6
25 sie 23:20
Eta:
W(x)=(x2−2)(x4+x2+1)5
najwyższa potęga w pierwszym nawiasie x2
najwyższa w drugim x4 i ta jeszcze : ( x4)5= x4*5= x20
teraz x2*x20= x2+20= x22
to W(x) jest st. 22
25 sie 23:24