wiel
izka: (x3−2x)11 jest wielomianwm stop 33
25 sie 23:01
think: najwyższa potęga po podniesieniu do 11 to będzie x3*11 = x33 więc zgadza się to jest
wielomian stopnia 33.
25 sie 23:03
Gustlik: Bardzo prosto: pierwszym wyrazem każdego wyrażenia typu (a+b+c+...)n jest wyraz an. A więc
pierwszym wyrazem wielomianu (x3−2x)11 jest (x3)11=x33, czyli wielomian jest
stopnia 33.
Obowiązuje tutaj taka zasada: mnoży się stopień wielomianu z nawiasu przez potęgę, do której
podnosimy nawias, a więc 3*11=33. Wynika to ze wzoru (am)n=am*n.
25 sie 23:07
izka: jeszcze jedno jak jest tak (x2−2)(x4+x2+1) jest wielomianem stopnia 11. cz trzeba
najpierw wymnozyc nawiasy
25 sie 23:12
think: wystarczy popatrzyć na elementy w najwyższej potędze w pierwszym i drugim nawiasie
w pierwszym to x2
w drugim to x4
teraz x2*x4 = x2+4 = x6
czyli jest to wielomian stopnia 6 nie 11.
25 sie 23:14