Wyznacz środek i promień okręgu
Damian: (x+3)2+(x−5)2 =36
Promień = 6,a środek jak wyznaczyć?
25 sie 22:53
Damian: Na forum jest wzór ale tam jest x i y,a tu mam dwa x dlatego mnie to zmyliło.
25 sie 22:54
Damian: aha
25 sie 23:04
think: hmm Damian, bo powinno być x i y a nie dwa x.
25 sie 23:05
Damian: Ok czyli wynika,ze w zadaniu jest błąd.
25 sie 23:09
Gustlik: (x−a)2+(y−b)2=r2
A więc S=(−3, 5). W drugim nawiasie powinno być (y−5)2.
25 sie 23:10
think: raczej tak.
(x + 3)2 + (x − 5)2 = 36
x2 + 6x + 9 + x2 − 10x + 25 = 36
2x2 − 4x = 0
x(x − 4) = 0
to jest równanie kwadratowe nie równanie okręgu, w każdym razie w tej postaci...
Gdyby natomiast było jak 'Pan Bóg' przykazał:
(x + 3)2 + (y − 5)2 = 36
to wtedy S = (−3,5) r = 6
25 sie 23:12