Własnosci prawdopodobienstwa
paulaaaa: Wiadomo , że :
P(A')=0,5
P(B')=0,4
P(A ∪ B)=0,7
Oblicz:
P(A ∩ B)
P(A' ∩ B)
P(A' ∩ B')
25 sie 18:35
Eta:
Pomogę za momencik
25 sie 19:13
paulaaaa: czekam,dziekuje
25 sie 19:18
Eta:

To schemat Vena dla zbiorów:
P(A
')= 0,5 => P(A)= 1− P(a
.)= 1−0,5= 0,5
P(B
')= 0, 4 => P(B)= 1− P(B
')= 1−0,4= 0,6
1/ P(AUB)= P(A) + P(B) − P(AnB)
0,7= 0,5+0,6 − P(AnB)
P(AnB)= 0,11−0,7= 0,4
2/ A
'nB= B\ A
'= (A UB ) \ A
zatem: P(A
'nB) = P(AUB) − P(A) = 0,7 −0,5= 0,2
3/ z II prawa de Morgana:
( AUB)
' = A
'n B
'
zatem P(A
'nB
') = 1− P(AUB) = 1− 0,7= 0,3
25 sie 19:27
Eta:
Poprawiam chochlika z pierwszej linijki

=> P(A) = 1 − P(
A') = 1−0,5= 0,5
25 sie 19:30
Eta:
Ech...... poprawiam drugiego chochlika
2/ A'nB= B \A= (AUB)\A
A −−− bez "prim"
25 sie 19:34
Eta:
I co? ........ kumasz?
25 sie 19:37
paulaaaa: przeanalizuje pozniej , na razie licze inne
25 sie 20:14
klaudia: A=<−2, 3), B=( 0, ∞). Oblicz A U B i B/A.
1 paź 18:58
klaudia: pomóżcie
1 paź 18:58