Liczby pierwsze
Keira: Wyznacz wszystkie liczby pierwsze p, dla których pp+1 + 2 jest liczbą pierwszą.
25 sie 17:17
Keira: Proszę choć o podpowiedź, jak sprawdzić czy dana liczba jest pierwsza.
25 sie 17:32
b.: ogólnie biorąc, ciężko to sprawdzić: trzeba wykazać, że liczba n nie ma innych dzielników
naturalnych niż 1 i n
łatwiej sprawdzić, że liczba n jest złożona: wystarczy wskazać jakiś dzielnik n (większy od 1 i
mniejszy od n)
wskazówka do tego zadania: uzasadnij, że liczba pp+1+2 dla nieparzystych p jest podzielna
przez 3
25 sie 17:54
b.: pomyłka: dla p nieparzystych i niepodzielnych przez 3
25 sie 17:55
b.: jeszcze taka ogólna wskazówka do takich zadań: wypisać początkowe wyrazy i zobaczyć, co się
dzieje... (akurat w tym zadaniu to jest kłopotliwe, bo te liczby pp+1+2 szybko robią się
duże)
25 sie 17:56
Keira: Dziękuję, ale dlaczego mam udowadniać "że liczba p
p+1+2 dla nieparzystych p jest podzielna
przez 3"

Bo nie wiem skąd to "wzięte".
25 sie 18:19
think: Keira wypisz sobie kilka liczb pierwszych i podstaw do tego wzoru, będziesz musiała sprawdzić,
czy otrzymana liczba jest pierwsza.
25 sie 20:08
think: liczby pierwsze: 2,3,5,7,11,13,17,19,23,29,31...
25 sie 20:08
Keira: No tak, tym sposobem zawsze można, ale zastanawiam się, czy nie ma jakiegoś "matematycznego"
rozwiązania

Ale dzięki
25 sie 20:13
think: także widać od razu, że dla 2 nie będzie to liczba pierwsza
3
4 + 2 = 81 + 2 = 83 ← liczba pierwsza
5
6 + 2 = 15627 ← podzielna przez 3
7
8 + 2 = 5764803 ← podzielna przez 3
czyli zgadza się z podpowiedzią b.
No to robimy założenie, ponieważ liczby pierwsze za wyjątkiem 2 są liczbami nieparzystymi.
Czyli są to liczby postaci dla p>3: 3k + 1, 3k + 2 (możliwe reszty z dzielenia przez 3)
| | | | | |
(3k + 1) 3k + 2 + 2 = | (3k)3k + 2*10 + | (3k)3k + 1*11 +N{3k + |
| | | |
| | | | | |
2}{2}(3k)3k*12 +....+ | (3k)0*13k + 2 + 2 = | (3k)3k + |
| | | |
| | | | | |
2*10 + | (3k)3k + 1*11 + | (3k)3k*12 +....+ 3 a wszystkie te |
| | | |
składniki dzielą się przez 3
tak samo można zrobić dla 3k + 2
25 sie 20:27
think: a to matematyczny sposób skoro prosisz

ale właśnie w ten sposób się dochodzi do jakiś
rozwiązań, w każdym razie ja tak mam najpierw badam zachowanie dla małych liczb i sprawdzam
czy nie ma tam jakiejś prawidłowości później to udowadniam ogólnie.
25 sie 20:28
Keira: aahaa no dobrze... widzę, ze wyższa matematyka

wiesz, każdy sposób dobry o ile potrafisz
później udowodnić ogólnie, bo ja bym tutaj nie umiała

Dzięki
25 sie 20:39
think: nie no, znasz chyba ten wzór:
| | | | | | | | | |
(a + b)n = | anb0 + | an−1b1 + .... + | a1bn−1 + | a0bn |
| | | | | |
25 sie 20:45
think: proszę, tylko nie zapomnij, że zostawiłam Ci do udowodnienia drugą część, mianowicie
(3k + 2)
3k + 3 + 2
25 sie 20:46
Keira: tak, tak, pamiętam
25 sie 20:47
think: a jak to udowodnisz wyjdzie, że tylko dla p = 3 liczba tej postaci też jest pierwsza. Ładne
zadanie, gdzie takie dają?
25 sie 20:54
Keira: oj w szkole, w szkole

właściwie nie wiem skąd wzięte. Nasza Pani grupuje co jej się spodoba
i daje
25 sie 21:31
think: liceum?
25 sie 21:34
think: i dobrze robi, takie zadania dużo uczą i stanowią swoistą łamigłówkę

zresztą nie dała by wam
gdyby nie wierzyła, że jesteście w stanie tego zrobić.
25 sie 21:35
Keira: No i tu Cię mogę zdziwić, bo gimnazjum

Zastanawiam się, o który sposób chodziło

We wrześniu się dowiem
25 sie 21:40
think: no to ładnie

jak na gimnazjum

normalnie szacun
25 sie 21:48
Keira: Szacun byłby jakbym zrobiła

A tu niestety
25 sie 21:52
Keira: A właściwie na jakim "poziomie" Ty jesteś?
25 sie 21:55
think: ja, jak słusznie piszesz jestem dziołcha na poziomie

a tak poważnie to ukończyłam LO profil
mat−fiz, w co ciężko uwierzyć, gdy muszę rozwiązać zadanie fizyczne

następnie UWr Licencjat
na matematyce obecnie ciężko pracuję a tutaj 'rozrywkuję się' po pracy i oczywiście aby nie
wyjść z wprawy
25 sie 21:58
think: Keira jak udowodnisz tą drugą część, którą Ci zostawiłam to uwierz mi też będziesz zasługiwała
na szacun, w końcu nie jest to identyczny dowód i trzeba się tam trochę pogłowić
25 sie 22:00
think: dobra uciekam, do następnego
25 sie 22:02
Keira: w takim razie jutro ze świeżym umysłem biorę się do roboty

Zawód związany z matematyką?
Dzisiaj kończę, na razie!
25 sie 22:04
Eta:
No to dodam Ci
Keira takie zadanko:
Wyznacz wszystkie liczby pierwsze
p, takie;
dla których liczba
2p+1 jest sześcianem liczby naturalnej.
powodzenia
25 sie 22:35
think: 
oportunistycznie mogłabym stwierdzić, że każdy zawód jest związany z matematyką, tylko nie
każdy jest z nią stricte związany

Nie pracuję w zawodzie ściśle powiązanym z kierunkiem studiów, chociaż mogłam. Wybrałam pracę w
rodzinnej firmie, bo moje rodzeństwo nie wykazywało zainteresowania w tym kierunku a ja i tak
od zawsze pomagałam rodzicom.
25 sie 22:43
b.: skąd się wzięła podzielność przez 3 akurat?
często w zadaniach tego typu trzeba pokazać, że wszystkie podane liczby oprócz kilku dzielą się
np. przez 2, albo przez 3, 5, lub inną konkretną liczbę, zależnie od zadania;
czasami podaną liczbę da się rozłożyć na iloczyn czynników...
to zadanie było z gatunku trudniejszych, w których trzeba wpaść na jakiś pomysł (tutaj:
popatrzyć na podzielność przez 3) −− i niestety trudno wyjaśnić, *jak* wpaść na pomysł

−−
nie przejmuj się, jeśli Ci się to nie uda, z czasem będzie się udawało coraz częściej

zastanów się nad zadaniem Ety
25 sie 23:10
full wypas: Co do zadanka Ety

niech (*) 2p+1=k
3, k∊ℕ wtedy 2p=k
3−1=(k−1)(k
2+k+1), z warunku (*) wiemy, że k jest
nieparzyste, a zatem k−1 parzyste, z kolei k
2+k+1=k(k+1)+1 jest nieparzyste, jako że k(k+1)
jest iloczynem dwóch kolejnych liczb. Teraz kluczowe jest zauważyć ze 2p ma tylko cztery
dzielniki: 1,2,p,2p, gdyż p jest liczbą pierwszą. W równaniu 2p=(k−1)(k
2+k+1) widzimy ze musi
zachodzić: k
2+k+1=p, gdyż wcześniej udowodniliśmy, ze jest to liczba nieparzysta. Istnieje
tylko jeden taki przypadek poza k
2+k+1=1 co tutaj nie może zachodzić. Mamy zatem także k−1=2
(bo (k−1)(k
2+k+1)=2p) czyli k=3. Podstawiając w równaniu (*) otrzymujemy p=13 i jest to
jedyna liczba pierwsza spełniająca warunki zadania
26 sie 00:06
b.: czy full wypas = Keira?
26 sie 01:19
Keira: Nie, Keira to Keira. Full wypas to ktoś inny
26 sie 08:36
think: no to Keira pozbawili Cię szansy na pomyślenie nad zadaniem...
26 sie 10:31
Keira: cóż...bywa i tak
26 sie 13:31