eta pomocy!
dżejms: f(x)= −x2(x2−50)√|x|−4
wytłumacz mi na podstawie tego przykładu
a)jak wyznaczyć miejsce zerowe
b)czy funkcja jest parzysta bądź nieparzysta
25 sie 12:26
dżejms: Eta pomocy!
25 sie 12:27
dżejms: −x2(x2−50)√|x|−4 tak ma być, przepraszam za mały błąd.
25 sie 13:59
bond:
Dalej jest nieczytelne, stosuj przy zapisywaniu ułamków dużą literkę U
| | −x2(x2 − 50) | |
f(x) = |
|
|
| | √ |x| − 4 | |
Miejsce zerowe każdej funkcji wyznacza się rozwiązując równanie: f(x) = 0 dla x∊D
D − dziedzina wyrażenia
Wyznacz f(−x) i sprawdź, czy otrzymany wynik jest równy f(x), jeśli tak, to funkcja jest
parzysta, a jeśli nie, to w otrzymanym poprzednio wyniku zmień wszystkie znaki na
przeciwne, czyli wyznacz −f(−x) i teraz sprawdź, czy ten ostatni wynik jest równy f(x),
jeśli tak, to funkcja jest nieparzysta, jeśli nie, to funkcja nie jest parzysta oraz nie jest
nieparzysta.
25 sie 14:13
Eta:
No dobrze, napiszę Ci to rozwiązanie ( z nudów)
bond podał Ci już stosowne wskazówki, zatem mógłbyś popracować samodzielnie

a)
określamy dziedzinę f(x)
w mianowniku pod pierwiastkiem wyrażenie musi być >0
D
f: IxI −4 >0 => IxI >4 =>
x€(−∞, −4) U ( 4, ∞)
Funkcja podana w postaci ułamka ma miejsce zerowe
jeżeli licznik=0 i mianownik≠0
zatem
−x
2( x
2−50)=0 <=> −x
2( x−5
√2)(x +5
√2)=0
to x=0 v
x= 5√2 v x= −5√2
x= 0 nie należy do dziedziny −−− zatem nie może być miejscem zerowym
pozostałe należą do dziedziny, więc są miejscami zerowymi
Odp: miejsca zerowe tej funkcji to: x= 5
√2 v x= −5
√2
b)
jezeli f(−x) = f(x) −−− to funkcja f(x) jest parzysta;
sprawdzamy:
| | −(−x)2 [(−x)2 −50)] | | −x2(x2−50) | |
f(−x)= |
| = |
| = f(x)
|
| | √ I −xI −4 | | √ I x I−4 | |
wniosek: funkcja f(x) −−− jest parzysta
25 sie 15:46
dżejms: mam pytanie co do parzystości funkcji jesłi tam jest −(−x) to dlaczego z 2 minusów nie robi
się plus, i dlaczego w drugim x minus też znika a przed 50 jest bez zmian? może to głupie
pytana ale jestem kompletnym matołem matematycznym.
25 sie 16:02
Eta:

..... przecież masz : −(−x)
2 = − (+x
2)= −x
2
kolejność działań .........najpierw
potęgowanie
25 sie 16:05
Eta:
Prze −50 nie masz "x" , więc −50 pozostaje bez zmiany
25 sie 16:07
Eta:
Prze
d
25 sie 16:07
dżejms: matkoo, no przecież. o;
25 sie 16:09
Eta:
25 sie 16:09
dżejms: −x2( x−5√2)(x +5√2)=0 a czy przed tym nie powinno być samo x?
25 sie 16:20
dżejms: a dobra dobra zajarzyłem, bo w środku jest x2
25 sie 16:23
małgorzata: x2−x−2≤0
23 mar 20:42