matura
adam: matura jak to zaznczyć na osi [x+1]<3
23 sie 21:25
Godzio:
To jest wartość bezwzględna ?
23 sie 21:34
adam: tak i przedział był zamknięty
23 sie 21:52
Eta:

Z interpretacji geometrycznej :
miejsce zerowe pod modułem x+1=0 => x= −1
Ix+1I <3 to zbiór takich "x", których odległość na osi od −1 jest mniejsza od 3
−1+3= 2 , −1−3= −4
to −4 < x < 2
x€ ( −4, 2)
23 sie 21:55
adam: a ciąg geometryczny malejący a1=−2 , a3=−4 to q=?
23 sie 21:56
Eta:
a
3 = a
1*q
2
q=
√2 v q= −
√2
dla q= −
√2 −−− ciąg jest przemienny −−− więc odrzucamy
odp: q=
√2 −−− to ciąg jest malejący
−2, −2
√2, −4, −4
√2, .........
23 sie 22:02
Eta:
dla q= −√2 −−− ciag przemienny
wyjaśniam:
−2, 2√2, −4 , 4√2, −8, ........ ( więc nie rośnie i nie maleje, zatem przemienny)
23 sie 22:06
adam: dzięki
23 sie 22:08
Eta:

Jakie jeszcze były zadania dzisiaj na poprawce? ...... pamiętasz?
A tak ogólnie, to były trudne? czy raczej łatwe ?
23 sie 22:10
rektor91: czyli wynikiem tego ciągu był −pierwiastek z 2 chodzi mi o to zdanie geometrycznego się nie
uczyłem artmetyczny zrobiłem wiem ze było coś z równaniem okregu (x+1)(y+3)=13 i było wzkazać
r2 ja dałem ze to jest pierwiastek z 13,ale nie jestem pewien czy akurat dobrze zapisałem na
początku ale stwierdziłem ze liczba która jest podniesiona do kwadratu tak jak we wzorze daje
wynik 13 ..Proszę o opdowiedz
24 sie 10:42
rektor91: oki pierwiastek z 2 teraz zauważyłem
24 sie 10:47