indukcja matematyczna
Paweł: 1.Udowodnij że dla każdej liczby naturalnej n≥1 prawdziwe są równania:
a) liczba n2+n jest podzielna przez 2
2. Stosując zasadę indukcji matematycznej,wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n≥1 prawdziwe
są twierdzenia:
d) 2+7+12+17+...+(5n−3)+ 12n(5n−1)
23 sie 21:21
Eta:
a) n2+n= n( n+1)
n, n+1 −−− to kolejne liczby naturalne więc wśród nich jest :
dokładnie jedna parzysta i jedna nieparzysta
zatem iloczyn parzystej i nieparzystej jest parzysty , czyli podzielny przez 2
c. n.u.
23 sie 21:25
Paweł: tak ja to doskonale wiem i robię to tak tylko nie wiem czy to dobrze :
n
2+n
n=1 n
2+n=2 jest podzielne przez 2
założenie indukcji n=k
k
2+k=2s s∊N
twierdzenie indukcyjne n=k+1
(k+1)
2+(k+1)=2t t∊N
dowód
L=(k+1)
2+(k+1)=k
2+2k+1+k+1=2s+2k+2=2(s+k+1) iloczyn liczby 2 jest podzleny przez 2
Tylko nie wiem czy to dobrze robię bo mam kilka takich przykładów jak będę wiedział jak się
robi ten to z resztą sobie powinienem poradzić ....
23 sie 21:32
Godzio: 2.
| | 1 | |
2 + 7 + 12 + 17 + ... + (5n − 3) = |
| n(5n − 1) |
| | 2 | |
Dla n = 1
L = P
Założenie:
| | 1 | |
2 + 7 + 12 + 17 + ... + (5k − 3) = |
| k(5k − 1) |
| | 2 | |
Teza:
| | 1 | |
2 + 7 + 12 + 17 + ... + (5k − 3) + (5k + 2) = |
| (k+1)(5k + 4 ) |
| | 2 | |
Dowód:
| | 1 | |
L = 2 + 7 + 12 + 17 + ... + (5k − 3) + (5k + 2) = |
| k(5k − 1) + (5k + 2) = |
| | 2 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | | 9 | | 1 | |
= |
| k2 − |
| k + 5k + 2 = |
| k2 + |
| k + 2 = |
| (5k2 + 9k + 4) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Δ = 81 − 80 = 1
| | −9 + 1 | | 8 | | 4 | |
k1 = |
| = − |
| = − |
| |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | |
... = |
| * 5 * (k + |
| )(k+1) = |
| (k + 1)(5k + 4) = P |
| | 2 | | 5 | | 2 | |
23 sie 21:32
Godzio:
1.To co zrobiłeś indukcyjnie jest ok
23 sie 21:36
Paweł: właśnie tak liczyłem ale dzieś popełniłem błąd i nie mogłęm go wychwycić

teraz już wiem
dzięki wielkie za pomoc
23 sie 21:38