| n+1 | ||
wzorem Sn= | . Wyznacz wzór ogólny. | |
| n+2 |
| n−1 +1 | n | |||
liczymy: Sn−1= | = | |||
| n−1+2 | n+1 |
| n+1 | n | (n+1)(n+1) − n( n+2) | ||||
to: an= | − | = | =
| |||
| n+2 | n+1 | (n+2)(n+1) |
| n2+2n+1 −n2−2n | 1 | |||
= | = | |||
| (n+2)(n+1) | (n+1)(n+2) |
| 1 | ||
an= | ||
| (n+1)(n+2) |
| 1 | 1 | |||
to a9 = | = | |||
| 10*11 | 110 |
| n+1 | ||
Sn= | ||
| n+2 |
| 1+1 | ||
S1= | ||
| 1+2 |
| 2 | ||
S1= | ||
| 3 |
| 2 | ||
a1= | ||
| 3 |
| 3 | ||
S2= | ||
| 4 |
| 3 | 2 | |||
a2= | − | |||
| 4 | 3 |
| 1 | ||
a2= | ||
| 12 |
| 1 | 2 | ||
= | +r | ||
| 12 | 3 |
| 1 | 2 | ||
− | =r | ||
| 12 | 3 |
| 1 | 8 | ||
− | =r | ||
| 12 | 12 |
| −7 | ||
r= | ||
| 12 |
| 2 | −7 | |||
a9= | +8* | |||
| 3 | 12 |
| 2 | −56 | |||
a9= | + | |||
| 3 | 12 |
| 8 | −56 | −48 | ||||
a9= | + | = | ||||
| 12 | 12 | 12 |
Nie wychodzi Ci dlatego, bo ten ciąg nie jest arytmetyczny
bo : a1= 23 , a2= 112, a3= 120
Sprawdź teraz różnicę tego ciągu
ten ciąg też nie jest ciągiem gometrycznym !
| a2 | a3 | |||
bo: q= | ≠ | |||
| a1 | a2 |
Zad. w tym przypadku należy rozwiązać, tak jak Ci podałam
i w innych ciągach ta
6 dzien z ciągami, cięzko jest się samemu uczyc bez
nauczyciela
I po to jest ta stronka
Powodzenia .