ciągi
TOmek: 1)Dany jest ciąg (b
n) okreslony wzorem b
n=n
2−7n−18 n∊N
+
ile wryazów ciągu (b
n) jest liczbami ujemnymi?
no to robie
n
2−7n−18<0
√Δ=11
Czyli jest 9 liczb ujemnych a w odp jest 8

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | n+2 | |
2)Dany jest ciąg (an), gdzie Sn= |
| dla n=1,2,3...Wyznacz wszystkie wyrazy tego |
| | 3n+1 | |
| 2n+4 | | 3n+1 | |
| − |
| >0 |
| 2*(3n+1) | | 2*(3n+1) | |
(−n+3)*(6n+2)>0
−6n
2−2n+18n+6>0
−6n
2+16n+6>0
√Δ=20
| | −16+20 | | 4 | | 1 | |
x1= |
| = |
| =− |
| |
| | −12 | | −12 | | 3 | |
| | 3 | | 4 | |
a w odp jest : a1= |
| a2= |
| |
| | 4 | | 7 | |
23 sie 18:50
Godzio: 1.
n ∊ N+ 

!
Odpowiedź to: 8,7,6,5,4,3,2,1
23 sie 18:55
Godzio:
| | 1 | |
2. Ty policzyłeś kiedy suma jest większa od |
| a nie an |
| | 2 | |
musisz policzyć coś takiego, tak jak we wcześniejszym zadaniu ktore dawałeś
S
n − S
n−1 = a
n
23 sie 18:57
TOmek: ok juz wiem w czym tkwią moja głupie błędny

danke
23 sie 19:10
Eta:
I moja nauka "poszła w las"

Pozdrawiam
23 sie 19:12
TOmek: w tym 2 zadanku nie S
n tylko a
n to po korekcie dlacego mam źle

?
23 sie 19:59
Godzio:
| | n + 2 | |
czyli an = |
| ? |
| | 3n + 1 | |
23 sie 20:14
Godzio:
| n+2 | | 1 | |
| > |
| / * 2(3n+1) −− możemy tak zrobić bo 3n + 1 > 0 dla n ∊ N+ |
| 3n+1 | | 2 | |
2n + 4 > 3n + 1
n < 3
czyli są tylko 2 takie wyrazy a
1 i a
2 w poleceniu jest że mamy je wyznaczyć więc:
| | 1 + 2 | | 3 | |
a1 = |
| = |
| |
| | 3 * 1 + 1 | | 4 | |
| | 2 + 2 | | 4 | |
a2 = |
| = |
| |
| | 3 * 2 + 1 | | 7 | |
23 sie 20:16
TOmek: to gdzie ja kurna błąd zrobiłem w moim powyzszym rozwiązaniu
23 sie 20:20
Godzio:
zamieniłeś iloraz na iloczyn niepotrzebnie
23 sie 20:20
Godzio:

ale można tak w sumie też bo:
| | 1 | |
n1 = − |
| − odpada bo n ∊ N |
| | 3 | |
czyli rysuje prostą przechodzącą przez 3 zaczynając od dołu bo jest −6n
2 i sprawdzam gdzie
jest większa od zera
czyli odp: n ∊ {1,2} i teraz liczysz wartości dla n = 1 i n = 2
23 sie 20:23
TOmek: przeciez tak sie to rowiązauje (nauczyłem sie tego z działu "funkcja wymierna")
23 sie 20:24
Godzio: no tak tak ale
| | x + 2 | |
tutaj: |
| > 0 ⇔ (x + 2)(x − 1) > 0 − nie wiemy czy x − 1 jest dodatnie czy ujemne |
| | x − 1 | |
dlatego tak jest
ale w tym przypadku wiemy że mianownik jest dodatni to nie musimy tak robić
23 sie 20:27
TOmek:

a∊1,2,3
takze n∊(1,2) czaje
23 sie 20:31
TOmek: nie wiemy czy x − 1 jest dodatnie czy ujemne troche mi zagmatwałes tym ostatnim postem,
moze bardziej dokładnie rozwinąć swoja mysl, chodzi mi o tę początkową cześć zdania bo to ,ze
"ale w tym przypadku wiemy że mianownik jest dodatni to nie musimy tak robić " to rozumiem
| | n+2 | | 1 | |
to jak jesli mam taki przykład |
| > |
| i nie jest to nigdzie zapisane ,ze n∊N to |
| | 3n+2 | | 2 | |
nie mogę rozwiązywac metodą z "funkcji wymiernej"

?
23 sie 20:41
Godzio:
w ciągach n jest zawsze dodatnie więc jeśli widać że mianownik jest dodatni to nie mozna sie go
pozbyc
23 sie 20:43
jeremi: "widać że mianownik jest dodatni"
3n+1 dla N
+
to mozna sie go pozbyc* xD a nie nie mozna 
sorki ,ze jestem strasznie natrętny ale ja chce znac odp na wszystkie pytania inaczej nie zasne
xD
23 sie 20:47
jeremi: jeremi=TOmek xD
23 sie 20:48
Godzio:
no chodziło że można
n + 3 > 0
n > − 3 ⇒ N
+
4n + 2 < 0
n < −U{1}{2]
n ∊ ∅
23 sie 20:55
TOmek : \o/ pierwszy raz poprawiłem Godzia −> nic dziwnego bo go męcze od paru godzin xD
wnioski
1)
| | n+3 | |
|
| >0 czyli jak wiemy ze mianownik jest dodatki bo np w tresci jest ,ze n∊N+ |
| | n+5 | |
(albo rozwiązaujemy zadanko z ciągów) i po podsawieniu do n + 5 liczby (1,2,3,4...zawsze
wychodzi dodatni to mozemy usunac mianownik
2) jednak jak rozwiazaujemy jakies inne zadanko (nie z ciagów) musimy postepowac jak w "funkcji
wymiernej"
(n+3)*(n+5)>0
3) a jak wiemy ,ze mianownik jest ujemny to takze mozemy usunac mianownik ta
23 sie 21:08
Godzio:
tak ale ze zmianą znaku
23 sie 21:13
TOmek : no rozumiem
23 sie 21:16