procenty
kot dżinks: kierownik sklepu obniżył cenę najpierw o 20% a następnie o 15%. jaka była początkowa cena skoro
po 2 obniżkach koszt wynosi 102zł?
bardzo proszę o jak najprostrze rozwiązanie i wytłumaczenie.
23 sie 17:35
Godzio:
Cena towaru: x
Cena po obniżce 20%: x − 20%x = 0,8x
Cena po obniżce 0,8x o 15% = 0,8x − 0,15 * 0,8x = 0,8x(1 − 0,15) = 0,8x * 0,75
0,8 * 0,75 * x = 102
x = 170
23 sie 17:40
kot dżinks: aa nie ma innego sposobu na wykonanie tego zadania? jakiegoś prostszego?
23 sie 17:55
Godzio: Tam się pomyliłem bo 1 − 0,15 to oczywiście 0,85

i wynik będzie x = 150
Może jeszcze na 2 sposoby:
Na chłopski rozum:
x − 20%x − 15% * (x − 20%x) i to obliczyć
i
Proporcja:
x − 100%
y − 80%
80%x = 100%y
y − 100%
z − 85%
i wiemy że z = 102
| | 85 | | 85 | | 80 | | 17 | |
z = |
| y = |
| * |
| x = |
| x |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 25 | |
x = 150
Zawiłe ale może dla Ciebie prostsze
23 sie 18:01
Eta:
Godzio 
........ sprawdź swoje obliczenia

x −−− cena przed obniżkami
0,8*0,
85*x= 102
0,68*x= 102
23 sie 18:04
Eta:
23 sie 18:05