wartość bezwzględna
alisior: oblicz:
14=|2x+6|+|2−x|
bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku jak to wykonać.
23 sie 15:31
think:

narysuj wykres:
f(x) = |2x + 6| + |2 − x|
policz:
f(−5) = ....a
f(−3) = ....b
f(2) = .....c
f(3) = .....d
narysuj łamaną łącząc kolejno te pukty, jak na rysunku, te punkty mogą wyjść zupełnie inne niż
narysowałam, ale to będzie dokładnie wykres tej funkcji z tymi funktami które Ci wyjdą.
Na końcu musisz odczytać z wykresu dla jakiego x wykres tej funkcji przecina prostą y = 14.
/* teraz wyjaśniam dlaczego wybrałam punkty −5,−3,2,3; −3 i 2 to są punkty dla których zeruje
się jedna albo druga wartość bezwzględna, −5 jest liczbą mniejszą od −3 a liczba 3 jest
większa od 2, dzięki tym dwóm punktom po bokach mozna narysować wykres wartości bezwzględnej,
polecam
23 sie 15:56
TOmek: szukam msc. zerowych
2x+6=0
2x=−6
x=−3
2−x=0
−x=−2
x=2
Znajduje przedziały
(−
∞,−3) <−3,2) (2,
∞)
1) dla x ∊(−
∞,−3) (czyli podstawiamy np: −4,−5,−6)
2x+6 < x ⇔ −(2x+6)
2−x > x ⇔ 2−x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14=|2x+6|+|2−x|
14=−2x−6+2−x
14+6−2=−x−2x
18=−3x
−3x=18
x= −6
x ∊(−∞,−3) także −6 zgadza się
2) dla <−3,2)
2x+6 ≥ x ⇔ 2x+6
2−x > x ⇔ 2−x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
14=|2x+6|+|2−x|
14=2x+6+2−x
14−6−2=2x−x
x=6
dla <−3,2) nie nalezy
3) dla (2,
∞)
2x+6 > x ⇔ 2x+6
2−x < x ⇔ −(2−x)⇔−2+x
14= 2x+6−2+x
14=2x+6−2+x
14−6+2=2x+x
10=3x
x=3,(3) czyli należy do przedziału (2,
∞)
Odp: Liczby 3,(3) i −6 są rozwiązaniami rownania 14=|2x+6|+|2−x|
think prosze sprawdź
23 sie 16:06
Godzio:
Nie jestem think ale powiem tak: jest ok, tyle że ten zapis typu 2x + 6 ≥ x ⇔ 2x + 6 jest nie
poprawny jeśli już chcesz tak pisać to
dla <−3,2)
2x + 6 ≥ 0 ⇒ |2x + 6| = 2x + 6
23 sie 16:24
TOmek: będę pamiętał
23 sie 16:34
think:

nie było mnie trochę, ale nieoceniony Godzio zawsze czuwa

TOmek ja proponowałam rozwiązać to
graficznie, bynajmniej nie zrobiłeś tego metodą zaproponowaną przeze mnie a szkoda.
f(x) = |2x + 6| + |2 − x|
f(−5) = |−10 + 6| + | 2 + 5| = 11
f(−3) = | −6 + 6| + |2 + 3| = 5
f(2) = |4 + 6| + |2 − 2| = 10
f(3) = |6 + 6| + |2 − 3| = 13
| | 1 | |
Rozwiązanie to: −6 i 3 |
| |
| | 3 | |
23 sie 23:55
TOmek : takie jeszcze pytanko do think jak robie zadania takiego typu, to przy ustalaniu przedziałow
(−
∞,−3)
<−3,2) (2,
∞) lewa stronka zawsze musi być "<" domknięta(wyjątek
nieskonczonosc) ta? i to nie ma znaczenie czy
14>|2x+6|+|2−x|
14≤|2x+6|+|2−x|
przedziały do liczenia moją metodą będą zawsze takie same(biorąc pod uwage powyzsze
przykłady)?/ ta
24 sie 10:38
think: TOmek, spokojnie możesz pisać (−∞,−3> <−3,2> <2,∞) w każdym razie gdy rozwiązywałam zadania w
ten sposób zanim zaczęłam to robić graficznie.
24 sie 12:12
think: sorki, że tak długo musiałeś czekać na opowiedź, ale jestem w pracy i akurat trochę luda się
zwaliło
24 sie 12:13