wyznacz miejsce zerowe funkcji.
pomocy: proszę o wytłumaczenie mi krok po kroku jak wyznaczyć miejsce zerowe tej funkcji.:
−x2(x2−50) to jest licznik √|4|−4 to mianownik nie wiem czemu nie chce mi się pokazać w
ułamku
23 sie 15:22
think: napisz jeszcze raz czym jest licznik a czym mianownik.
jeżeli chodzi o √|4| − 4 to jest zawsze 0.
natomiast miejsca zerowe −x2(x2 − 50) = 0 wtedy i tylko wtedy gdy −x2 = 0 lub x2 − 50 = 0
stąd
x = 0 lub x = +/− 5√2
23 sie 15:44
TOmek:
ta
23 sie 15:48
TOmek:
√|4|−4=4−0=0 −> 0 nie moze być w mianowniku
więc chyba musi być
23 sie 15:50
think: TOmek a mi się wydaje, że on ma dwie funkcje do policznia miejsc zerowych
jedna to −x
2(x
2 − 50)
| | √|4| − 4 | |
a druga to |
| |
| | mianownik, który nie wiedzieć czemu, nie chce się pokazać | |
23 sie 15:58