kasia: Jaką długość ma cięciwa wycięta z prostej 2y-x+1=0 przez okrąg o środku (2; -1) i
promieniu r=3?
18 gru 23:02
eta:
Rozwiąż układ równań
prostej i okręgu (x-2)2 +(y+1)2 = 9
otrzymasz punkty przeciecia tej prostej z okręgiem np; A i B
i oblicz długość I ABI --- to jest szukana dł. tej cięciwy!
18 gru 23:08
kasia: nie wyszło mi! niech mi ktos to rozwiąze! proszE
18 gru 23:55
luna:
A ile powinno wyjść
19 gru 00:07
eta:
x= 2y+1
(2y - 1)2 + (y+1)2=9
4y2 -4y +1 +y2 +2y +1= 9
5y2 -2y -7=0 Δ= 144 √Δ=12
y1= 7/5 y2= - 1
to x1= 19/5 x2= - 1
A(7/5, 19/5) B( -1,-1)
IABI =√(12/5)2 + (24/5)2 = √ 144/25 + 576/25
IABI=√ 720/25 = 12√5 / 5
19 gru 00:17
anmario:
Masz układ dwóch równań:
1. (x-2)
2+(y+1)
2=9
2. 2y-x+1=0
Rozwiązanie tego układu da miejsce(a) przecięcia W celu rozwiązania go najwygodniej
wyliczyć x z drugiego i otrzymane wyrażenie wstawić w miejsce x w pierwszym równaniu
(metoda podstawiania)
1. (x-2)
2+(y+1)
2=9
2. x=2y+1
zatem
(2y+1-2)
2+(y+1)
2=9
(2y-1)
2+(y+1)
2=9
4y
2-4y+1+y
2+2y+1=9
5y
2-2y-7=0
Δ=4+140=144
√Δ=12
dalej już chyba pójdzie, co?
19 gru 00:21
anmario:
Widzę, że Eta postanowiła przedstawić całość rozwiązania więc chyba problem całkiem z
głowy nie
19 gru 00:22