ratunku !
katrina: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg
geometryczny o sumie 19. Objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni
całkowitej tego prostopadłościanu.
22 sie 20:12
Godzio:
V = a * b * c = 216
b2 = ac − z własności ciągu geometrycznego
V = b3 = 216 ⇒ b = 6
a + b + c = 19
ac = b2
a + c = 13 ⇒ a = 13 − c
ac = 36 ⇒ (13 − c)c = 36 ⇒ c2 − 13c + 36 = 0 ⇒ (c − 9)(c − 4) = 0 ⇒ c = 9, c = 4
c = 9 ⇒ a = 4
c = 4 ⇒ = 9
Pc = 2ab +2ac +2bc = ...
22 sie 20:22
Eta:
a,b,c >0 −−− wymiary prostopadłościanu
a, b= a*q , c= a*q2
V=a*b*c = a*a*q*a*q2= a3q3
a3q3= 216 => a*q= 6 => b= 6
oraz: a+b+c= 19 => a+ 6+c= 19 => a+c= 13 => a= 13−c , dla c€(0,13)
V= a*b*c = (13−c)*c*6= 216
(13−c)*c= 36
c2 −13c+ 36=0
policz deltę i c1 i c2
oraz następnie a1 i a2
dokończ: ............
otrzymasz: a= 4 b= 6 c= 9 lub a= 9 b= 6 c= 4
Pc= 2ab+ 2ac+ 2bc= ......... dokończ
22 sie 20:29
olaaa: 
22 sie 20:30
katrina: Chyba wole ten pierwszy sposob ale dzieki za pomoc
22 sie 20:32